IMG_65571 Всемирното Православие - МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „БОГОСЛОВИЕ И ОБЩЕСТВО” ЗАВЪРШИ С КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯНа 23 април в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” се състоя Втората международна конференция „Православното богословие и науките”. Сред главните й организатори бяха д-р Павел Павлов от Софийския Богословски факултет, д-р Стоян Танев, преподавател в Южния датски университет, Одензе – Дания, и Столична община. Събитието получи финансовата подкрепа на фондациите „Темпълтън” (САЩ) и "Комунитас" (България).

Тази година конференцията беше на тема „Богословие и общество”. Форумът започна с приветствие на декана на Богословския факултет д-р Ал. Омарчевски и с трикратното изпълнение на пасхалния тропар: „Христос Воскресе из мертвих” и тропара на св. Климент Охридски.

Последва обръщение на организаторите д-р Павел Павлов и д-р Стоян Танев защо решението на обществените проблеми се нуждае от богословски прозрения. Очертана беше картината на изпълненото с песимизъм и безнадеждност българско общество, съставено от хора, загубили вяра в Бога, в себе си и в институциите.

 

Поставен беше въпросът за ролята на богословието за изцеляването на човешката душа и ума на човека. В тези светли дни след Пасха ние се поздравяваме с „Христос Воскресе!”, но дали можем да засвидетелстваме радостта от Христовото Възкресение пред света, да се докоснем до важните проблеми на семейството, образованието. „Много конференции са проведени, издадени са десетки книги, написани са стотици публикации, днес намерението ни е друго: да се опитаме да преминем от дискусия към действие”.

В доклада си „Делото на духовното просвещение в съвременното светско и църковно образование” Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил - ръководител на синодалния Културно-просветен отдел на Св. Синод на БПЦ, говори открито и силно за психологическите проблеми на съвременния материален човек, причинени от опустошаващата бездуховност.

„Ние отчитаме полезните придобивки и бързото развитие на все по-глобализиращия се свят, в който живеем. Същевременно съвсем ясно виждаме лавинообразната сила, с която върху най-малките членове на нашето общество се стоварва непосилното бреме на безогледно рекламираната греховност. Забелязваме консуматорския мироглед и свръхинформираността, към които са тласкани нашие деца, но които не могат да ги направят нито по-щастливи, нито по-мъдри”.

Като направи кратък преглед на религиозното образование в България, митрополит Гавриил проследи къде през годините се е скъсала връзката между образование и възпитание, печалните резултати от което всички виждаме. Беше подчертано, че, за съжаление, след демократичните промени в България от 1989 г. насам негативните стереотипи по отношение на религиозното образование продължават да съществуват, въпреки внесените в Народното събрание над 1 000 000 подписи в подкрепа на задължителното изучаване на православната религия в българското училище. В доклада бяха изброени многобройните инициативи на създадената през 2007 г. Работна група по въпросите на религиозното образование към Св. Синод и отново и категорично беше посочена належащата потребност предметът Религия да прерасне от т.нар свободно избираем и задължително избираем предмет – в задължителна учебна дисциплина в детските градини и училищата. Митрополитът цитира светите отци, според които единствено животът в Христа може да върне радостта в боледуващите души на нашите деца.

Припомнено беше желанието на православните български родители, които в специално обръщение казват: „Виждаме ли как затъват [децата ни] в духовна празнота, докато усвояват технологии и безкритично попиват информация, която обаче не е мъдрост, не е благост, не е чистота? Усещаме ли зараждащата се в душите им безпътица, която ги води до отчаяние, алчно за щастие, но неспособно да го изгради? А това на свой ред ги тласка към наркотиците, към нетрайните и съмнителни приятелства, към опасните зависимости, към случайните и развратни връзки, към безрадостния допинг на изкуствения виртуален живот."

Цитирано беше завещанието на руския подвижник архим. Йоан Крестянкин (1910-2006 г.) в което той ни съветва: „И от нищо не се бойте в живота, само от греха. Само той ни лишава от Божието благоволение и ни предава във властта на вражеския произвол и тирания. Обичайте Бога! Обичайте любовта и се обичайте един друг до самопожертване."

Докато няма въведено задължително обучение по религия-православие, ние със скръстени ръце ли да стоим? – попита митрополитът. Дотогава продължават да действат неделните училища към храмовете. Където свещениците са по-усърдни – има ефект.

В изложението си „Необходимостта от богословие: проблеми на преподаването на богословие днес” д-р Георги Драгас – свещеник и преподавател във Висшето училище по Православно богословие „Св. Кръст”, Бруклайн, САЩ, нарече България свещена земя, и че трябва да мислим за православието глобално, тъй като то не е само в Източна Европа. Говори за многото православни църкви в Европа и Америка, за училищата към тях. Наблегна, от една страна, върху проблемите в междуправославното взаимодействие и общуване, а от друга - върху възможността да споделяме православната си вяра с хора, които не са чували за православие. Въпросът е „как да запазим нашата идентичност, но не само в нашите тесни кръгове, а и да се отворим за света”. В момента няма граници, чрез Интернет човек може да бъде информиран за всичко. Факт е обаче, че почти всички мултимедии се движат от хора, които са по-скоро богоборчески настроени. Човекът се възприема като сам за себе си, а не като Божие творение. Отец Драгас призова да координираме усилията си, за да се противопоставим на това действие на мултимедиите: „Да възобновим човечеството чрез Христа. Христос възкръсна и изкачи на небесата човешката ни същност. Бог се грижи за всички нас. Трябва да се отворим за света и да боравим с всички проблеми, които възникват и в България, и в Гърция, и в Америка. Колкото по-дълбоко познаваме нашата православна вяра, толкова по-дълбоко можем да помогнем на света около нас. Доколкото хората са под Божието благоволение, те са способни да правят добро. Как да подпомагаме доброто и да отделяме лошото – това е нашето предизвикателство”. Според духовника Европейският съюз има механизми и проекти, които да подпомагат Църквата да върши спасителната си мисия в Европа.

Последен от лекторите говори д-р Йост ван Росум от Православния богословски институт „Св. Сергий”, Париж. Докладът му, озаглавен „Богословие и секуларизъм: За необходимостта от богословски критерии” акцентира върху това, че богословието трябва да бъде църковно, а не просто самоцел или вид хоби за интелектуалци. „В секуларизираните общества, като нашето, се повдигат въпроси, на които Църквата трябва да даде отговор, ако иска да бъде от значение за съвременния човек, към когото да отправя своите послания. Всъщност за Църквата не е важно да бъде „значима”, за да оцелее, защото Христос е обещал да бъде с нея до свършека на света и че „портите адови няма да й надделеят”. Напротив, за самия свят е важно Църквата да бъде значима за него, защото Христос дойде, за да спаси този свят. Това е задачата на богословието”.

Йеромонах Висарион от Зографския манастир репликира д-р Йост ван Росум главно по повод съдържащото се в доклада му обвинение в зилотизъм на православните, които странят от икуменическите срещи. Светогорският йеромонах определи икуменизма като ерес на всички ереси, и беше категоричен, че поведението на православните духовници в случая е продиктувано не от „богословието на страха, а от богословието на истината”.

Един от гостите - отец Максим Лисак, Отава, Канада, при когото с благословението на митрополит Йосиф се черкуват българите в Отава и който поради заболяване не можа да присъства на конференцията – беше изпратил своя съдържателен доклад. Той беше съставен от въпроси и отговори на големите съвременни въпроси, видени през погледа на православните му студенти. Един от формулираните от студентите въпроси например гласеше: „Защо изобщо трябва да се обръщаме към обществото с нашите богословски проблеми?” Отговорът: защото светът е в Църквата, а не Църквата в света. Апостолите са проповядвали „и дори докрай земя”. Църквата не налага, а приканва. Църквата не претендира да има всички отговори, но тя препраща към Христа. Любовта позволява на християнина да поставя въпроси, така че светът все пак получава правилните въпроси – самите те са животворни и дават възможност за връзка между Църквата и света. Отец Максим Лисак определя като смел ход изявлението на Св. Синод по повод на репродуктивните технологии, както и становището на Украинската църква за абортите. Трябва ли обаче Църквата да спре дотук? – пита духовникът. Да, добре е да се поставят морални въпроси, но преди всичко християните трябва да поставят големите въпроси – за живота и смъртта.

Духът на конференцията беше свободен, имаше конкретни изказвания:

Доц. Божидар Андонов, преподавател по религиозна педагогика в БФ: Нашите студенти не знаят, че Църквата живее с ритъма на бъдещите учител и учителки, които ще работят на Божията нива. Веднъж месечно да идва някой от Св. Синод и да ни информира. Припомня как идването на дядо Йосиф в Богословския факултет се е превърнало в празник.

Йером. Висарион: Да има двумесечни срещи с журналисти за катехизация.

Д-р Ст. Танев: Има такива програми, които се спонсорират, да се намери формат за това. Богословите трябва да помагат на политиците, не като ги поучават, а като ги образоват.

Йером. Висарион: Св. Синод да има пресслужба – да говори за своята позиция, да има благодатта да бъде добре разбрана тази позиция. Ако има православна телевизия, пак се образува едно православно гето. Трябва да се търсят личности.

Д-р Ст. Танев: Трябва да намерим хора, на които това им е работата, но тя не върви, ние да им помогнем.

Д-р Тони Николов – фондация „Комунитас”:

Реалността е, че живеем в един медийно доминиран свят, доминиран от образите. Целта е медиите да се отворят и да се влеят в християнството, в обществено-политическия дебат. Но това може да стане по правилата на медийния свят. А там законът е такъв: лошата новина е добрата новина. Това не означава, че само скандалното трябва да шества. Христовото възкресение е например едно такова „скандално нещо”. Въпросът е как новините, проблемите да се осмислят от християнска перспектива. Иначе в медиите се канят църковни представители за големите празници, т.нар. празнично християнство. Църквата трябва да бъде видима, когато загиват хора, когато има проблем с екологията и пр. Медиите не разпознават сега тези хора, трябва да има институция, която да покаже на медиите, че това е възможно. Трябва да има християнско говорене. Сдружение, в което да привлечем политици с християнски възгледи.

Д-р Христос Арабадзис, Солун, Гърция: Ако ние имаме жива Църква в света, любов, тогава тя ще участта във всичко. Животът в Църквата е животът в общението с Христос. Тогава и политиците, и държавата ще чуят. Вечният въпрос е християните да направят държавата християнска чрез пропагандата на човеколюбието. Ако сме християни в Църквата, ние трябва да бъдем такива и извън Църквата.

Архим. Поликарп, Видинска епархия: Всичко в света се управлява от лидери, затова трябва да бъдат излъчени лидери. Св. ап. Павел каза: За всички станах всичко, за да спечеля колкото може повече за вярата. Ние, християните, не спорим, спорят езичниците, ние говорим на основата на любовта.

Ставроф. ик. Ангел Ангелов – протосингел на св. Софийска митрополия: Това може да стане, когато свещениците осъзнаят, че свещенството не е професия. Не може да има богословие извън църквата. Нито изолиране на литургията от идеята за богословие. В литургията е богословието, това е нашето основно богословстване. Като ръководители на енорията да възстановим пълнотата на св. Литургия в този свят.

Кратки изказвания в този дух направиха д-р Владимир Цветкович, Ниш, Сърбия, който засегна и въпросът за аборта като убийство; както и д-р Горан Секуловски, Париж, Франция.

Прозвуча въпрос за езика на Църквата, и че св.братя Кирил и Методий някога са направили езика на Църквата разбираем, а днес всички ли разбират службата в храма.

Изводите от конференцията и очертаните конкретни възможности обобщи д-р Стоян Танев:

- Намиране на подходящи форми за катехизация на журналисти и политици, с цел да им се помогне; да се използва опитът във Видинска епархия – това да става заедно със свещениците, да не е откъснато богословско занимание

- Трябва да се намерят хора, на които това им е в кръвта, правилните хора – силните екипи са съставени от двама-трима души, ако са много, трудно комуникират помежду си.

- Веднъж месечно студентите богослови да бъдат информирани за ставащото в синодалния Културно-просветен отдел на Св. Синод на БПЦ.

Конференцията завърши с предложение да се организира един по-дискусионен формат през м. септември-октомври.

Отново прозвуча най-светлият християнски химн „Христос Воскресе”.

IMG_65611 Всемирното Православие - МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „БОГОСЛОВИЕ И ОБЩЕСТВО” ЗАВЪРШИ С КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ


IMG_65561 Всемирното Православие - МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „БОГОСЛОВИЕ И ОБЩЕСТВО” ЗАВЪРШИ С КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_65561 Всемирното Православие - МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „БОГОСЛОВИЕ И ОБЩЕСТВО” ЗАВЪРШИ С КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

 


 

 

 

 

 

 

 


IMG_65581 Всемирното Православие - МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „БОГОСЛОВИЕ И ОБЩЕСТВО” ЗАВЪРШИ С КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_65931 Всемирното Православие - МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „БОГОСЛОВИЕ И ОБЩЕСТВО” ЗАВЪРШИ С КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_65631 Всемирното Православие - МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „БОГОСЛОВИЕ И ОБЩЕСТВО” ЗАВЪРШИ С КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

 

 

 

 

 

 

 

Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил


 

IMG_65621 Всемирното Православие - МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „БОГОСЛОВИЕ И ОБЩЕСТВО” ЗАВЪРШИ С КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

 

 

 

 

 

 

 

Д-р Тодор Чобанов - Заместник-кмет в Столична община

 

 

 

IMG_65731 Всемирното Православие - МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „БОГОСЛОВИЕ И ОБЩЕСТВО” ЗАВЪРШИ С КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

 

 

 

 

 

 

 

Отец д-р Георги Драгас, Бруклайн, САЩ

 

 

 

IMG_65771 Всемирното Православие - МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „БОГОСЛОВИЕ И ОБЩЕСТВО” ЗАВЪРШИ С КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

 

 

 

 

 

 

 

Д-р Йост ван Росум, Париж

 

 

 

IMG_65831 Всемирното Православие - МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „БОГОСЛОВИЕ И ОБЩЕСТВО” ЗАВЪРШИ С КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

 

 

 

 

 

 

 

Йеромонах Висарион, Зографски манастир

 

 

 

IMG_65901 Всемирното Православие - МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „БОГОСЛОВИЕ И ОБЩЕСТВО” ЗАВЪРШИ С КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

 

 

 

 

 

 

 

Доц. Божидар Андонов, БФ, по време на дискусията

 

 

 

IMG_65921 Всемирното Православие - МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „БОГОСЛОВИЕ И ОБЩЕСТВО” ЗАВЪРШИ С КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

 

 

 

 

 

 

 

Ловчански митрополит Гавриил по време на дискусията

 

 

 

IMG_65961 Всемирното Православие - МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „БОГОСЛОВИЕ И ОБЩЕСТВО” ЗАВЪРШИ С КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_65691 Всемирното Православие - МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „БОГОСЛОВИЕ И ОБЩЕСТВО” ЗАВЪРШИ С КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_6609 Всемирното Православие - МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „БОГОСЛОВИЕ И ОБЩЕСТВО” ЗАВЪРШИ С КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

 

 

 

 

 

 

 

Дискусия около т.нар. кръгла маса

 

 

 

IMG_6600 Всемирното Православие - МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „БОГОСЛОВИЕ И ОБЩЕСТВО” ЗАВЪРШИ С КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_6598 Всемирното Православие - МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „БОГОСЛОВИЕ И ОБЩЕСТВО” ЗАВЪРШИ С КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

 

 

 

 

 

 

 

Снимка за спомен в Богословския факултет