Св. Нектарий Егински

p1bpbd0r88vnp18dm10291i0c1ap33 Всемирното Православие - Св. Нектарий ЕгинскиЦелта на нашия живот се състои в това да станем съвършени и свети, да станем Божии чеда и наследници на Царството небесно. Да бъдем бдителни: да не би заради сегашния живот да се лишим от бъдещия, да не би поради житейски грижи и проблеми да пренебрегнем целта на нашия живот.

9 Всемирното Православие - Св. Нектарий ЕгинскиВ най-големия пловдивски квартал „Тракия“, наброяващ над 80 хиляди жители, се намира църквата „Св. Преображение Господне“, в който като голяма светиня се пазят частици от мощите на св. Нектарий Егински и св. Григорий Богослов. В навечерието на празника на св. Нектарий Егински срещу 9 ноември, в храма беше отслужена вечерня. 

50219.p.jpg?0 Всемирното Православие - Св. Нектарий ЕгинскиСветият митрополит Нектарий, който починал още през 1920 година, служил повече от седмица в храма в наши дни!

Знаем, че св. Нектарий е почитан в Гърция като велик чудотворец. Че в Елада има дори народна поговорка: „За свети Нектарий няма нелечими болести“. Преди няколко години жителите на едно от планинските села в Егина останали без свещеник.

28 Всемирното Православие - Св. Нектарий ЕгинскиСнощи в храм „Свето Преображение Господне“ в жк „Тракия“, където единствено в Пловдив се намират мощи на св. Нектарий Егински Чудотворец (в мощехранителницата има и частичка от мощите на св. Григорий Богослов), за първи път беше отслужена вечерня с опело на български език пред плащаницата на светеца.

RomaniaNektariiEginskiy5 Всемирното Православие - Св. Нектарий ЕгинскиОт гръцкия остров Егина в Румъния беше донесено ковчеже с частица от мощите на особено почитания от румънските вярващи свети Нектарий Егински, съобщава www.afonit.info

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре