RomaniaNektariiEginskiy5 Всемирното Православие - В РУМЪНИЯ СА РЕГИСТРИРАНИ СЛУЧАИ НА ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ РАК ПО МОЛИТВИТЕ НА СВ. НЕКТАРИЙ ЕГИНСКИОт гръцкия остров Егина в Румъния беше донесено ковчеже с частица от мощите на особено почитания от румънските вярващи свети Нектарий Егински, съобщава www.afonit.info

В град Клуж-Напока, в катедралния Благовещенски храм на Клужска митрополия на Румънската православна църква светинята беше посрещната тържествено от Клужския архиепископ Андрей, духовници, губернатора, кмета на града и други официални лица, военни и стотици поклонници.

Първоначално мощите бяха поставени в катедралния храм на града. Приемайки светинята, архиепископ Андрей с вълнение и трепет, прославяйки Бога, каза: «Днес празнуваме Пасха преди Пасха, сега св. Нектарий, нашият любим светец, ще присъства физически сред нас, благославяйки и укрепвайки ни в духовната борба сред световната печал».

Светите мощи останаха в храма до 30 март, след което бяха пренесени в параклиса на св. Нектарий Егински в наречения на името на светеца Медицински център за лечение на рака, създаден от Клужска митрополия и обслужващ безплатно болните.

Работещите тук лекари доброволци и свещенослужители свидетелстват, че по молитвите на св. Нектарий често се случват удивителни чудеса на изцеление от онкологични заболявания.

–––––––

Св. Нектарий Егински (1846 – 1920 г.), митрополит Пентаполски, израства духовно под влиянието на атонските старци. Той често посещава Света Гора – Атон и беседва със старците, и под тяхно влияние отива в манастир, където приема монашески постриг с името Нектарий. На 40-годишна възраст е ръкоположен за свещеник и служи в църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Кайро (Египет). През 1889 г. Александрийският патриарх Софроний го хиротонисва за епископ Пентаполски. Заради самоотверженото си и подвижническо служение неоднократно е подлаган на клевети и гонения. Изгонен от Египет, той е принуден дълго време да скита от едно място на друго. От 1894 до 1908 г. е директор на Ризариевата семинария в Атина. Основава на остров Егина нов манастир, където прекарва последните години от живота си.

Светителят имал тежко неизлечимо онкологично заболяване. Той умира в болницата на 9 ноември 1920 г. След неговата кончина тялото му започва да мироточи. Когато докарват ковчега в Егина, жителите на целия остров излизат да изпратят своя светец със сълзи на очи. Хората носят на ръце ковчега на светеца и после забелязват, че дрехата, с която са били по време на погребението, благоухае.

Св. Нектарий е погребан в криптата на манастира, гробът е отварян няколко пъти по различни причини и всеки път присъстващите се убеждават, че тялото е нетленно.

На 20 април 1961 г. с Патриаршески и Синодален указ на Цариградската Патриаршия митрополит Нектарий е канонизиран за светец.

В Гърция той се почита повсеместно като прославен чудотворец. По молитвите на св. Нектарий се извършват безброй знамения на Божията милост и изцеления от болести. Запазила се е народната поговорка: „За свети Нектарий няма неизцерими болести“. Най-често към св. Нектарий се обръщат с молитви при онкологични заболявания.

 

RomaniaNektariiEginskiy2 Всемирното Православие - В РУМЪНИЯ СА РЕГИСТРИРАНИ СЛУЧАИ НА ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ РАК ПО МОЛИТВИТЕ НА СВ. НЕКТАРИЙ ЕГИНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RomaniaNektariiEginskiy3 Всемирното Православие - В РУМЪНИЯ СА РЕГИСТРИРАНИ СЛУЧАИ НА ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ РАК ПО МОЛИТВИТЕ НА СВ. НЕКТАРИЙ ЕГИНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RomaniaNektariiEginskiy4 Всемирното Православие - В РУМЪНИЯ СА РЕГИСТРИРАНИ СЛУЧАИ НА ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ РАК ПО МОЛИТВИТЕ НА СВ. НЕКТАРИЙ ЕГИНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RomaniaNektariiEginskiy1 Всемирното Православие - В РУМЪНИЯ СА РЕГИСТРИРАНИ СЛУЧАИ НА ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ РАК ПО МОЛИТВИТЕ НА СВ. НЕКТАРИЙ ЕГИНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NektariyEginskiy Всемирното Православие - В РУМЪНИЯ СА РЕГИСТРИРАНИ СЛУЧАИ НА ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ РАК ПО МОЛИТВИТЕ НА СВ. НЕКТАРИЙ ЕГИНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По материали от сайтовете: Romfea.gr, Аgionoros.ru, Solun.gr