220135.p Всемирното Православие - ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ В ПОЧАЕВСКАТА ЛАВРА: „ВСИЧКИ СТАНАХА СВИДЕТЕЛИ НА ЧУДО“Както пише сайтът на Успенската Почаевска Лавра, на 8 ноември, неделя, са започнали тържествата по повод честването на блажената кончина на преподобния и богоносен лавърски отец Иов. В този ден в светата обител са били отслужени две Божествени литургии.

След края на по-късната св. литургия многобройното литийно шествие с мощите на преподобни Иов излязло от пещерния храм. Раката с мощите, украсена с живи цветя, била носена поред от монасите, а трите хора на Лаврата пеели тропари и духовни песнопения. След като обиколило Лаврата по околните градски улици, тържественото шествие завършило в Успенския събор, където веднага започнала службата с молебни песнопения и акатиста на преп. Иов.

За отбелязване е фактът, че в навечерието на честването времето в Почаев се сменило три пъти през деня, а през нощта срещу неделя небето се забулило в облаци и започнал проливен дъжд. Той продължил до края на късната Литургия.

20 минути преди началото на литийното шествие дъждът престанал, а когато братята излезли с мощите на своя игумен от пещерата, облаците в небето се отдръпнали и грейнало слънце.

Всички станаха свидетели на чудото: вятърът прогони облаците отвъд Почаев, и се показа слънцето, което свидетелстваше: небето благоволи към нашето шествие“, съобщава сайтът на Почаевската Лавра.

 

220136.b Всемирното Православие - ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ В ПОЧАЕВСКАТА ЛАВРА: „ВСИЧКИ СТАНАХА СВИДЕТЕЛИ НА ЧУДО“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

220137.b Всемирното Православие - ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ В ПОЧАЕВСКАТА ЛАВРА: „ВСИЧКИ СТАНАХА СВИДЕТЕЛИ НА ЧУДО“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 220138.b Всемирното Православие - ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ В ПОЧАЕВСКАТА ЛАВРА: „ВСИЧКИ СТАНАХА СВИДЕТЕЛИ НА ЧУДО“