250px-Angelos_Akotanos_-_Saint_Anne_with_the_Virgin_-_15th_century Всемирното Православие - ДНЕС ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ПОЧИТА УСПЕНИЕТО НА СВ. АННА - МАЙКАТА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

На 25 юли Православната църква почита успението на света Анна - майката на света Дева Мария. Чества се като покровителка на бременността, раждането и майчинството.


Според Свещеното предание на Православната църква, повече от петдесет години св. Анна и съпругът ѝ св. Йоаким нямали деца. Йоаким произхожда от Давидовия род, а света Анна – от рода на Аарон. Семейството им е сочено за пример на благочестие. По-късно след много молитви, отправени към Бога, двамата са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете, което „трябва да нарекат Мария и което ще донесе радост на целия свят". Св. Анна обещава да посвети детето си в служба на Бога.

Света Анна зачева в деветия ден на месец декември. Дева Мария, нейната дъщеря, се родила на осми септември. Когато Мария става на три години, родителите ѝ я въвеждат тържествено в храма и я посвещават на Бога, както били обещали.

В християнския свят Анна е сред най-разпространените имена. В превод от староеврейски то означава "благодат". Света Анна е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците.

Християнският култ към светицата се разпространява във Византийската империя още през VI век, когато е построена първата църква, носеща името ѝ. Българската православна църква чества два празника, посветени на света Анна. Зачатието на света Анна се отбелязва на 9 декември, а нейната смърт - на 25 юли.