images?q=tbn:ANd9GcSNdWJZfjtxvUeSJnY5Z307uu5faKHlz_G9OUz2iUAObcM2YQjlLQ Всемирното Православие - ПРЕПОДОБНА ФИЛОТЕЯ ТЪРНОВСКА

Преподобна Филотея се родила във византийския гр. Поливот (Южна Тракия). Тя била плод на продължителните молитви на своите бездетни родители. Получила добро за тогавашното време образование и достигнала вече пълнолетие, тя била омъжена против волята си, но успяла да склони мъжа си да живеят целомъдрено. Подир известно време мъжът ѝ умрял. Тогава тя се заселила на острова всред близкото езеро, където си построила килия и се подвизавала сама в пост, непрестанна молитва, всенощни бдения, сълзи и безмълвие.

За тази ѝ ревност и любов Бог ѝ дарувал благодатта на чудотворната молитва и мъдростта да поучава. При нея дохождали духовни лица и много народ да чуят нейните благочестиви съвети и да получат изцеление по нейните молитви.

От прекомерното въздържание тя съвсем отслабнала, предвидила своята смърт и се преставила на 7 декември (годината на смъртта и векът на живота ѝ са неизвестни). Светите ѝ мощи се оказали нетленни и извършвали множество чудеса.

В началото на ХIII век те били тържествено пренесени от Поливот в Търново по времето на българския цар Калоян. Тук те останали около 200 години. След падането на България под османско иго (1393 г.) ги взели сърбите, а от сърбите - румънците. Сега те се намират в гр. Арджеш.

Житието на преп. Филотея, което е запазено досега, е съставено от св. Евтимий, патриарх Търновски. Пренасянето на мощите ѝ от Търново във Видин описал съвременникът на Патриарх Евтимий, Видинският митрополит Йоасаф.

Житията на всички български светци можете да прочетете ТУК