c7788f2f215778ac1da19ae8e5fa5da3 Всемирното Православие - 18 ОКТОМВРИ -  СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ЗЛАТА МЪГЛЕНСКА (ЖИТИЕ И МОЛИТВА)В името на милосърдието Божие ви моля, братя, да представите телата си в жертва жива, света и благоугодна Богу, и това ще бъде вашето духовно богослужение.” (Рим 12:1)

Света Злата е родом от село на име Слатина от Мъгленската епархия в България. Мъглен е средновековен български град, епископско седалище в Южна Македония (днешна Гърция) съществувал до 18 век.

Бедна по произход, тя е дъщеря на неизвестен християнин, който има още три дъщери. Предизбрана от Бога заради горещата си вяра в Него и заради своето девство и целомъдрие, тя е надарена и с природна красота, която става повод блажената да завърши живота си със славна и доблестна мъченическа кончина.

Един млад турчин, виждайки нейната преголяма хубост и прелъстен от сатанинска страст към нея, я отвлече у дома си. Най-напред започна да подмамва светицата с много обещания и клетви, като се стараеше да я разколебае и да я обърне към своята вяра. Заричаше се, че ако тя се потурчи, ще я вземе за своя жена. Сетне започна да я заплашва, че ако не се вслуша в думите му, ще я подложи на големи мъчения.

Но Злата - наистина златна по име и на дело, макар внезапно попаднала в беда, като слушаше това, никак не се уплаши, но призова в ума си на помощ името Христово и с голямо мъжество и дръзновение отговори: „Аз вярвам в моя Господ Иисус Христос и на Него се покланям. Само Той е мой Жених и няма да се отрека от Него никога, дори хиляди страдания да ми причините и да раздробите тялото ми на късове."

Знаейки, че жените умеят по-добре от мъжете да приласкават, предават светицата на своите жени, като им заръчват да си послужат с всякакви средства и с всякакви хитрости, за да я убедят. И те, като вземат при себе си мъченицата, направили всякакви коварства и магии, за да надвият девицата! Така цели шест месеца се мъчат да обърнат благословената към своето зловерие, но напразно, защото блажената стоеше утвърдена върху непоклатимата скала на Христовата вяра.

Тогава довеждат родителите и сестрите на мъченицата и със страшни заплахи им заповядват да склонят дъщеря си да се потурчи. Ако ли не сторят това, ги заплашват, че нея ще убият, а тях жестоко ще мъчат и ограбят. Силата Христова обаче побеждава и в тази борба и разрушава дяволските козни. Защото разумната и силна по душа Злата се издигна високо над плътта и кръвта, над законите и пределите на естеството.

И като се обърна към своите родители и сестри, тя им рече: „Вие, които ме принуждавате да се отрека от Христа - Истинския Бог, не сте вече мои родители и мои сестри. Вместо вас Баща ще ми бъде моят Господ Иисус Христос, майка - Пресветата Владичица Богородица, а сестри и братя - всички светии. “

Когато друговерците и най-вече похитителят на девицата виждат, че усилията им са напразни, и че не могат да откажат Злата от Христовата вяра, започват да мъчат светицата. Най-напред цели три месеца всеки ден я бият с тояги, после изрязват ремъци от нейната кожа и ги оставят да висят пред очите ѝ, та дано се уплаши, като ги гледа. Кръвта подобно на река се лее от девическото тяло на мъченицата и обагря земята около нея.

Христовата мъченица понася тези най-страшни мъчения, които биха сломили и най-крепките мъже, но тя търпи всичко с голямо мъжество, укрепявана от силата на Кръста и от своята сърдечна любов към Христос.

Като чува светицата, че някъде наблизо се намира отец Тимотей - проигумен на почитаната светогорска обител Ставроникита и неин духовен старец - тя му известява чрез един християнин да моли Бога за нея, та да се удостои богоугодно да завърши пътя на своето мъченичество.

Мъчителите, не можейки да търпят да бъдат победени от едно момиче, толкова се ожесточават и обезумяват, че окачват Христовата невеста на една дива круша и се нахвърлят върху нея с ножовете си, режейки на късове светото тяло на девицата.

Така прекрасната Злата, изпитана и блеснала като злато, очистено в горнилото на мъченията, предаде светата си душа в ръцете на своя безсмъртен Жених и прие двойния венец на девството и мъченичеството.

Сега тя ликува и се весели в небесните селения заедно с мъдрите деви и с всички удостоени с награда от Бога. Застанала отдясно на своя Небесен Жених Христа, тя царува заедно с Него във вечни векове. А многострадалните девически мощи на мъченицата някои от християните тайно взеха и погребаха с почит и благоговение. Нека по нейните молитви и ние да бъдем удостоени с Царството небесно. Амин!

МОЛИТВА КЪМ СВЕТА ЗЛАТА МЪГЛЕНСКА

О, преславна клонка от българския род, слънцезрачна девойко, украсена с багреницата на своята кръв, предобра наша майко, Злато! Послушай своите чеда, които с обич днес са се притекли при тебе и приеми малкото ни моление, и го направи благоприятно за нашия Господ Бог. Защото съгрешихме и беззаконствахме, и поради множеството ни неправедни дела, сме недостойни да отправим очи към небесната висина. Сплетени сме с възлите на греха и никак не постъпвахме според волята на нашия Създател, нито пък спазвахме неговите повели, затова коленичим със съкрушено и смирено сърце пред нашия Творец и Спасител и Го молим  за твоето майчино застъпничество. 

Въздвигни ръцете си, прекрасна мъченице и дево, всецяло позлатен съд на Христовата любов, и заедно с Пречистата Богородица и с всички светци от нашия род моли Създателя на всичко да изпрати от висините своята милост върху многострадалното ни отечество, да смири високомерните вълнения на хората, да прекрати отровните църковни съблазни, да просвети чрез светлината на Своята Истина отстъпилите от Православната вяра. Старците направи по-мъдри, младите направлявай, като ги запазваш от греховни навици и еретически учения, младенците отхрани с млякото на благочестието и всички нас чрез банята на покаянието обнови.

О, златонравна майко, прекрасно цвете на девството и наставнице на мъчениците, моли нашия Господ и Спасител да ни даде дух на смирение и кротост, дух на целомъдрие и послушание, дух на нелицемерна любов, да насочва нашия ум и сърцето ни в правата вяра, та наставлявани чрез Истината и осиявани чрез любовта, тихо и мирно да преживеем своя живот тук в благочестие и чистота.

О, славна великомъченице, най-сладка наша майко Злато, моли се на Пресветата Троица да ни избавя от всякакви беди и да ни запазва безстрашни пред всякакво коварно нападение, та без страх да останем докрай верни на Христа, нашия Спасител. И така с жива надежда и истинско упование да вървим към Небесното царство, призовавайки твоето застъпничество, като непрестанно възхваляваме и благославяме Пребожествената Троица - Отца и Сина и Светия Дух - сега, винаги и във вечни векове. Амин!