Почаевска икона на Божията майка

pochaev16 Всемирното Православие - Почаевска икона на Божията майкаВече близо 400 години чудотворната икона на Богоматер се намира в Почаевската лавра (Тернополска област, Украйна). Многобройни са чудесата, произтичащи от нея. Те са засвидетелствани в манастирските книги с имената на християните, които са се обръщали и се обръщат с молитва за избавяне от болести и беди.

y1q8oX_5b66e1801447b6_18395645-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - Почаевска икона на Божията майкаКиевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий в Почаевската лавра

Митрополит Онуфрий молитвено почете празника на Почаевската икона на св. Богородица.

На 5 август 2018 г. Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий възглави празничната литургия в Преображенския катедрален храм на Свято-Успенската Почаевска лавра, съобщи Информационно-просветният отдел на УПЦ.

fc718e5a894abcfe3bb58ff80c1e4e45 Всемирното Православие - Почаевска икона на Божията майкаНа 5 август, когато се отбелязва празникът на Почаевската икона на Божията майка, вярващи от цяла Украйна и чужбина начело с Предстоятеля на Украинската православна църква молитвено почетоха иконата на Пресвета Богородица, съобщава Информационно-просветителският отдел на УПЦ.

1436957179-4425 Всемирното Православие - Почаевска икона на Божията майка

Почаевската икона на Божията Майка, по думите на свещеника, била поднесена в дар на дворянката Анна Гойска от бъдещия Константинополски патриарх Неофит.

През лятото на 1675 г., по време на Збаражката война с турците, благодарение на молитвите пред чудотворната икона Почаевският манастир бил спасен от нашествието на татарския хан Нуредин.

Когато пеели акатиста, изведнъж над храма се появила Пресвета Богородица с разпрострян омофор в ръце.

Татарите започнали да стрелят в Божията Майка, но стрелите се връщали обратно и ранили тези, които ги пускали.

 183384.p Всемирното Православие - Почаевска икона на Божията майкаНа 10 август, на празника на Смоленската икона на Божията Майка, в Светите Гори (на украински Святі гори), Донецка област, посрещнаха копието на чудотворната Почаевска икона на Пресвета Богородица.

С благословението на свещеноархимандрита на Свето-Успенската Светогорска Лавра, Донецкия и Мариуполски митрополит Иларион, тази икона беше пренесена от град Донецк в Светогорската Лавра.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре