pochaev16 Всемирното Православие - ЧУДЕСА НА  ПОЧАЕВСКАТА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА  (2)Вече близо 400 години чудотворната икона на Богоматер се намира в Почаевската лавра (Тернополска област, Украйна). Многобройни са чудесата, произтичащи от нея. Те са засвидетелствани в манастирските книги с имената на християните, които са се обръщали и се обръщат с молитва за избавяне от болести и беди.

Кратка история

В планината, където сега е разположен Почаевският манастир, през 1340 г. се заселили двама монаси. Единият инок след молитва видял на върха на планината Божията майка, стояща върху камък и окръжена от пламък. Той извикал събрата си да види чудото. Трети свидетел на видението бил пастирът Йоан Босия. Върху камъка, където стояла Пресвета Богородица, завинаги се отпечатало нейното ляво стъпало.

През 1559 г. Константинополският митрополит Неофит, минавайки през Волин, посетил живеещата в имението „Орел", близо до Почаев, дворянка Анна Гойская. За благословение той оставил на Анна донесената от Константинопол икона на св. Богородица.

Иконата била вече 30 г. в домашния параклис, когато започнала да свети нощем и тогава дворянката я предала на братята в манастира, особено след като пред иконата се изцелил братът на Анна Филип. Това станало през през 1597 г. Анна Гойская дарила много средства за издръжката на светата обител.

През 1649 г. на самия връх на планината била построена църква в чест на Света Троица, със стъпката на св. Богородица в средата на храма – допреди това следата от стъпката била под открито небе. През 1771 г. на мястото на древните храмове била построена катедралата „Успение на Пресвета Богородица“. През 1831 г. манастирът бил вече лавра. Чудотворната икона започнала да се нарича Почаевска.

Чудеса

Главното чудо на Почаевската икона на Божията Майка е избавянето обителта от турска обсада на 2023 юли 1675 г. На 23 юли враговете предприели последен щурм и обградили манастира. През това време игуменът наредил да се пее акатистът на Богоматер. При първите думи  „Взбранной Воеводе“ над храма внезапно се появила Самата Пречиста Богородица. Преподобни Иов Почаевски бил близо до Божията Майка, като ѝ се кланял и я молел за защита на светата обител.

Явило се небесно войнство. Нападателите приели небесното войнство за привидение, в объркването си започнали да стрелят, но стрелите се връщали назад и ранявали онези, които ги пускали. Ужас обхванал неприятеля. В паническото си бягство, не рапознавайки своите, започнали да се убиват един друг. Защитниците на манастира се втурнали да ги преследват и пленили мнозина от тях.

+   +   +

През 1721 г. Почаев бил превзет от униати. Но и в това трудно за Лаврата време манастирската летопис е отбелязала 539 чудотворства от прославената православна светиня. Така например през втората половина на ХVIII в. графът униат Николай Потоцкий станал  благотворител на Почаевската лавра покрай следното чудесно обстоятелство. Като обвинил своя кочиаш за това, че обезумелите коне преобърнали каретата, графът извадил пистолет, за да го убие. Кочиашът се обърнал към Почаевската планина, издигнал нагоре ръце и извикал: „Майко Божия, изобразена върху Почаевската икона, спаси ме!“ Потоцки няколко пъти се опитал да произведе изстрел с пистолета, който никога досега не му бил изневерявал, но оръжието засичало. Кочиашът останал жив. Потоцкий веднага се затекъл към чудотворната икона и решил самия себе си и цялото си имущество да посвети на устройването на манастира. С негови средства били построени Успенската катедрала и братският корпус.

+   +   +

Връщането на Почаев в лоното на православието през
1832 г. било ознаменувано с чудесното изцеление на сляпото момиче Анна Акимчукова, дошло на поклонение на светинята със 70-годишната си баба от разстояние 200 версти, от Кременец-Подолска.

В памет на тези събития Волинският архиепископ Инокентий (1832-1840) свещеноархимандрит на Лаврата, установил всяка седмица, в събота, съборно да се чете акатист пред чудотворната икона.

+   +   +

Изцеления стават и в наши дни. Описан е случаят с оздравяването на парализирана монахиня, станал неотдавна. Страдащата жена, която дошла с патерици и с придружители, си тръгнала сама. А патериците, които оставила в манастира, се намират до иконата, като свидетелство за извършеното чудо.

+   +   +

На 23 юли/5 август Православната църква чества празникът на Почаевската икона на Божията Майка, отбелязвайки избавянето на Успенската Почаевска лавра от турска обсада на 20-23 юли/ 2-5 август през 1675 г. Празник в чест на иконата има и на 8/21 септември, в памет на пренасянето на иконата от Гърция в Русия през 1559 г.

 

Тропар на Почаевската икона на св. Богородица, гл. 5

Пред святою Твоею иконою, Владычице, молящиися исцелений сподобляются, веры истинныя познание приемлют и агарянская нашествия отражают. Темже и нам, к Тебе припадающим, грехов оставление испроси, помыслы благочестия сердца наша просвети и к Сыну Твоему молитву вознеси о спасении душ наших.

(Пред твоята света икона, Владичице, молещите се сподобяват с изцеления, приемат вярата на истинското познание и отблъскват агарянските нашествия. Така и за нас, кланящите ти се, изпроси прошка на греховете, просвети нашите сърце с благочестиви помисли и към твоя Син молитва възнеси за спасение на нашите души).

 

 

pochaev18 Всемирното Православие - ЧУДЕСА НА  ПОЧАЕВСКАТА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА  (2)

 

 

Целебната стъпка на Пресвета Дева Богородица

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още за историята и светините в Почаевската света обител може да прочетете ТУК.

Източници:

http://pochaev.org.ua/

http://www.sobor.by

https://ria.ru