Неделни проповеди

YSUbTEaYnx8 Всемирното Православие - Неделни проповедиВие днес с голямо, повече от обикновеното, усърдие, сте се събрали в храма, и с радост носите в ръце клонки. Но понеже, като не знаете целта и значението на това, което правите, ще останете без полза, смятам за необходимо да повторя прочетеното днес Евангелие.

     230-600x400 Всемирното Православие - Неделни проповедиЗащо Господ отказал да удовлетвори молбата на светите апостоли Яков и Иоан и майка им? Те са молели за нещо добро, именно да получат места в Царството на Христа Спасителя: кажи, тия мои двама сина да седнат при Тебе, един отдясно, а друг отляво в Твоето Царство (Мат. 20:21).

p1bbt1iruf1ll8160l1ijg1qhmdtp Всемирното Православие - Неделни проповеди29. Нека послушаме още и да се почудим на Божията премъдрост, която живее в глинени съдове. Когато бях в този манастир, аз се удивлявах на вярата и търпението на някои новопостъпили, и на това, как те с неуморна твърдост понасяха от игумена мъмрене и укори, а понякога и изпъждане и търпяха това не само от игумена, но и от другите, по-малките.

p1bbbvodl0pso1iuk9eu15gv1e5ta Всемирното Православие - Неделни проповедиВ Евангелието от Лука четем особено дълбоките Христови думи: „… с търпението си спасявайте душите си“ ука. 21:19). О, Господи наш, Господи! Какво говориш Ти? Нима е толкова огромно, толкова безмерно значението на добродетелта търпение, че тя дори може да спаси душите ни?

С каквато мяра мерите,

с такава ще ви се отмери

(Мат. 7:2) - казва Христос.

Благослови, отче!

TS9euXT7Vyq0aXOut03bMKZHFOE1TCxg2a6EYIC-NtQ-mxBKUtorT-bY81txjxcY1bv41Px4Z2xWdNsIkyz9z8eIolAvwl4kcgNdZx81seREHgMzi5S1vDdyaK2B_VGK6emdVEs7mRWY4KgO Всемирното Православие - Неделни проповеди1421390278_featured Всемирното Православие - Неделни проповедиБлагочестиви християни, Светият Дух ясно казва, че Христос е нашият мир, който ни помири с Бога и с ангелите, като победи греха и разруши враждата, и поради това, че искаше да засади на земята небесен ангелски мир и любов, изкорени от човешкия род враждата и повелява на всеки християнин да прощава греховете на другите, които съгрешат против него, както ще чуете сега от днешното свето Евангелие.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре