McRKJoUfe_3bMi4XT2OsZidJUyo69s1LyHgdDC0GO-3NuFYeyDfMABgCh52PIJoflFx44QwVwSv2-PWCw4YmGPo_BnUMF0QEBTHUZoqIYW10C5j9TxM Всемирното Православие - ЧЕТВЪРТА НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ – НА ПРЕПОДОБНИ ЙОАН  ЛЕСТВИЧНИК Преп. Йоан Лествичник бил родом от Цариград (ок. 570 г.). На 16-годишна възраст този богоумъдрен подвижник отишъл в Синайската пустиня и станал монах, подвизавайки се под ръководството на авва Мартирий. В пост, молитва, сълзи на умиление и всенощни бдения прекарал той 40 години и станал пример на добродетелен живот. 

 lestvica_Sinai Всемирното Православие - ЧЕТВЪРТА НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ – НА ПРЕПОДОБНИ ЙОАН  ЛЕСТВИЧНИК

Написал е книгата „Лествица“, т.е. стълба за духовно съвършенство, отдето е името му – „Лествичник“.

В 30 степени или стъпала той представя стълбата на християнските добродетели, за първа от които определя смирението, без което стълбата ще рухне.

В четвъртата неделя на Великия пост Църквата припомня тази стълба на християнското съвършенство, по която приканя верните с молитвите на този подвижник да се изкачват по пътя на духовното усъвършенстване и спасение.

Степените може да бъдат групирани по следния начин:

Борба със светската суета (стъпала 1-4), включваща: отричане от светския живот, безпристрастност (отстраняване от грижите и скръбта за света), странничество (отдалечаване от света), послушание.

Скърби по пътя към истинското блаженство (стъпала  5-7): Покаяние, памет за смъртта, плач за своята греховност.

Борба с пороците (стъпала 8-17): кротост и безгневие, отстраняване на злопаметността, несквернословие, мълчание, правдивост, липса на униние и леност, борба с чревоугодието, целомъдрие, борба със сребролюбието, нестяжание (непривързаност към материалното).

Преодоляване на преградите в аскетичния живот (стъпала 18-26): Изкореняване на безчувствието, кратък сън, усърдие за обща братска молитва, телесно бдение, премахване на боязливостта и укрепване във вярата, изкореняване на тщеславието, премахване на гордостта; кротост, простота и незлобие, смиреномъдрие, отхвърляне на страстите и укрепване в добродетелите.

Душевен мир (стъпала 27-29): Безмълвие на душата и тялото, молитва, безстрастие.

Върхът на пътя – (стъпало 30) – съюз на трите главни добродетели: вяра, надежда, любов.  

Книгата Лествица включва в себе си и „специално (особено) слово към пастиря“, което за разлика от предишните глави се отнася изключително за наставниците в духовния живот.

Източник:

Траянополски епископ Иларион – „Сияние на светостта“,

изд. ПИК, В. Търново, 1996 г.

https://ru.wikipedia.org