Св. еп. Софроний Врачански - Неделни проповеди

Какво имаш Ти с нас,

Иисусе, Сине Божий?

(Мат. 8:29) ­ казват бесноватите

в днешното свето Евангелие.

 scale_1200 Всемирното Православие - Св. еп. Софроний Врачански - Неделни проповедиБлагочестиви слушатели християни! Както дъждът напоява земята и я прави плодородна, така и Божието слово (поучение) напоява и оплодява човешките души и сърца.

Никой не може да слугува

на двама господари

(Мат. 6:24).

Благослови, отче!

img5bf2c8113c9714 Всемирното Православие - Св. еп. Софроний Врачански - Неделни проповедиНяма по-омразен грях от сребролюбието и лакомия грабеж. Защото то е разсипало много къщи, разрушило е до основи села и градове, предизвикало е много страшни боеве, брат да се вдигне срещу брат, баща ­ срещу син, и син срещу баща, направило е много човешки сърца да станат зверски и още много други безбройни злини.

И възлезе на небесата,
и седи отдясно на Отца.

Благослови, отче!

voznesinnya-gospodnye_0 Всемирното Православие - Св. еп. Софроний Врачански - Неделни проповедиБлагочестиви християни, днес небесата се веселят и отварят дверите си, за да приемат Иисус Христос, своя Творец, Който се възнася с тялото Си от земята на небето. Днес ангелите радостно посрещат царя си, за да вдигнат тялото Му на раменете си, и Той днес сяда отдясно на Бог Отец, където си беше отначало, както ще чуете сега от Евангелието.

Вие търсите Иисуса Назарееца, разпнатия;

Той възкръсна, няма Го тук
(Иоан. 20:29).

Благослови, отче!

scale_1200 Всемирното Православие - Св. еп. Софроний Врачански - Неделни проповедиБлагочестиви християни, и днес ще поменем Христовите страдания, които ни донасят духовно веселие, като мислим, че Той ги претърпя доброволно, за да ни избави от Адамовото осъждане, и възкръсна, за да ни увери, че ще възкреси всички ни в последния ден.

Тогава Иисус му каза:

иди и ти прави също така

(Лук. 10:37).

Благослови, отче!

 Z Всемирното Православие - Св. еп. Софроний Врачански - Неделни проповедиГордостта и превъзнасянето нанасят голяма вреда на човека и са пречка за всякакво добро. Защото човек, който не знае и не разбира нищо, а се мисли за мъдър и разумен и се държи надуто, скоро пада, бива посрамен и изгубва всичките си блага.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре