Св. еп. Софроний Врачански - Неделни проповеди

Момко, тебе думам, стани!

(Лук. 7:14) - казва Христос

в днешното Евангелие.

Благослови, отче!

   2Q== Всемирното Православие - Св. еп. Софроний Врачански - Неделни проповедиИисус Христос не само казвал с думи, че при второто пришествие всички мъртви ще възкръснат от гробовете, но показал това и на дело. Започнал от малките чудеса и постепенно вървял към по-големи, за да може всеки да повярва. Първо изцерил тъщата на апостол Петър, която била на умиране, от тежка треска, после вдигнал на крака слугата на стотника, който вече умирал, а сега възкресил сина на вдовицата, който починал и го носели да го погребат, както ще чуете сега от днешното Евангелие.

947298262646314_595 Всемирното Православие - Св. еп. Софроний Врачански - Неделни проповедиНе бой се; отсега ще ловиш човеци

(Лук. 5:10).

Благослови, отче!

Както опитният рибар носи със себе си различни риболовни принадлежности и лови с тях много и различни риби, така и Христос лови с мъдростта Си различни хора и ги довежда до спасение. Както привлякъл към Витлеем тримата източни царе чрез новопоявилата се звезда според тяхното знание, така привлякъл и сега светите апостоли с уловената риба според тяхното майсторство и ги направил ловци на човеци, както ще чуете сега от Евангелието.

Каква полза за човека,

ако придобие цял свят,

а повреди на душата си?

(Марк. 8:36)

.

Благослови, отче!

vozdvig2 Всемирното Православие - Св. еп. Софроний Врачански - Неделни проповедиКакто земният цар, когато предстои битка, въоръжава войската си и приканва бойците да се бият до смърт, за което им обещава чест и голяма слава, така и Христос е дал на всички християни Своя кръст и търпение като непобедимо оръжие и приканва всички ни да търпим на този свят всички беди, за което ни обещава Небесното царство, чест и безкрайно веселие, както ще чуете сега от Евангелието.

Господи, ако си Ти, позволи ми

да дойда при Тебе по водата

(Мат. 14:28).

9k= Всемирното Православие - Св. еп. Софроний Врачански - Неделни проповедиБлагослови, отче!

Както на царската трапеза е необходимо да има различни ястия, така и във всяка църква е необходимо да има различни поучения; защото както различните ястия веселят тялото, така и различните поучения веселят душата.

Чедо, прощават ти се греховете!

(Мат. 9:2) ­ казва Христос в Евангелието.

Благослови, отче!

ikoni_%20%20%20%202 Всемирното Православие - Св. еп. Софроний Врачански - Неделни проповедиБлагочестиви християни, както пчелите събират от цветовете на овошките медена сладост, така и църковните проповедници събират от Божието Писание различни душеполезни хубави неща, подобни на медена сладост, които, като биват прочитани в Божията църква, трябва да ги слушаме с тишина и голямо внимание, а не да разговаряме; защото съгрешаваме пред Бога, а грехът е голямо зло за човека, тъй като не само погубва душата, но и докарва болест на тялото, както ще чуете сега от днешното свето Евангелие.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре