sv._ioann_shankhayskiy Всемирното Православие - СВ. ЙОАН ШАНХАЙСКИ:  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!Преп. Йоан Шанхайски и Сан-Франциски (1896-1966)

Христос Воскресе! На небесата ангелите възпяват Своя възкръснал Творец. С немлъкващи песни те прославят Победителя на дявола и смъртта. Ликуват всички сили на природата, всички стихии тържествуват и славят Възкръсналия. Побеждава се злото и тлението, изчезва всичко скверно, влязло в природата при Адамовото грехопадение. Сега се обновява цялото естество за нетление, за вечното Царство Божие, в което не ще има никаква сквернота!

Днес умрелите ликуват. Забравили са болестите и скърбите, които са претърпели през земния живот. Светлината на св. Троица ги озарява, радостта им е неизразима със земни думи, изпълнени са с живот.

Праотците тържествуват, като си спомнят излизането си от ада и прославят своя Освободител.

Скоро починалите се изумяват от величието на небесното тържество и бързо се устремяват да станат участници в него.

Тържествувайте, небеса; извикайте с веселие, планини! Христос Бог наш, пострадал по плът, възкръсна и дарува радост на света, като на всички даде живот и обновление! Възкликни, цяла вселено! Възрадвайте се всички народи, цяло човечество! Христос е отворил широко вратите на рая! Той изпраща апостолите да проповядват на всички народи, на всички твари. Да се зарадваме сега, всички хора! Радвайте се, съгрешили и плачещи за греховете си, защото ви се дарува прощение.

Издигнете се духом болящи и страдащи: Възкръсналият Христос дава здраве на душите и телата! Скоро ще преминат всички ваши болести и скърби.

Радвайте се, гонени за вярата Христова и за Божията истина! От Голгота Христос простира към вас нетленен венец.

Радвайте се всички чеда на Православната Христова църква! Възрадвайте се всички в този светъл ден на Възкресението! Да простим един другиму взаимните огорчения и обиди!

Ден на възкресение е, да се просветим с тържеството, и едни други да се прегърнем, да речем: братя! и на ненавиждащите ни да простим всичко с Възкресението, и така да зовем:

Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка, и на тия, които са в гробовете, живот дарува

(Воскресения День! И просветимся торжеством, и друг друга обымем! Рцем, братие, и ненавидящим нас простим вся воскресением, и тако возопиим:

„Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ, и сущим во гробех живот даровав“).

Христос Воскресе!

Сан Франциско – Брюксел – Париж, 1963 г.