333643.p Всемирното Православие - СТАРЕЦЪТ ЕФРЕМ (АРИЗОНСКИ):  „МИСЛЕТЕ ЗА ЛЮБОВТА НА НАШИЯ  ИИСУС " (2)Навярно светът е привлекателен, но ние, за да го осмеем, трябва да станем безумни, за да станем мъдри в Бога. Любовта към света е вражда против Бога, и обичащият света е оголял откъм Божия любов.

Призвани сме да придобием небето. Става дума за вечното наследство, всецяло Божественото наследство: понеже всичко си ни дал. О, каква бездна богатство, премъдрост и знание у Бога! Понеже какво сме дали на Бога, за да ни дарува Той безкрайното Си Царство? Своето зло, своето нечестие и въобще безбройните си и безмерни по вината си грешки! Изповядваме благодатта, не скриваме милостта.

Ще се подвизаваме: за подвижниците са приготвени вечни награди. Побързайте да водите чист живот, побързайте да изгоните света от помислите си и да приближите сърцето си към горния свят, където царуват вечна радост, мир и блаженство.

Сатаната ни поставя много и различни примки, за да ни хвърли в разслабление, така че да изнемогнем и да паднем духом. Но и вие сте разбрали лукавите уловки, затова се пригответе да противостоите.

Това, което изпитвате, е от Бога, защото Той ви подготвя за сражение, обучава и възпитава. Така е и на военните учения. Бойците отначало се учат на бой теоретично, а след това, когато затръби тръбата за истинска война, те, бидейки подготвени, бързат за сражението с увереността, че умеят да воюват и да жертват себе си заради своите цели и идеи.

Така и вие сега: след като сте призвани да станете воини Иисусови и се сражавате с Неговия враг, то Христос ви упражнява, за да стане явна вашата любов към Него: кой Ме обича, нима не този, който пази Моите заповеди?

Дерзайте, чеда мои, бъдете верни, посвещавайки себе си на Този, Който ви възлюби със съвършена любов.

Преди началото на битката генералите въодушевяват воините с военни маршове, разкази за героични подвизи и разпалват в тях готовност за саможертва. Това им дава голяма сила и мъжество по време на сражението.

Така и ние трябва да се въодушевяваме от подвизите на мъчениците и преподобните, от това, как те са се борили и подвизавали, как са оставили света и всичко, което е в него, и как нищо не им е попречило да вървят по пътя, който води към Христа.

Примерът на светите отци ще подкрепя доброто ви желание и произволение, защото мнозина, не познавайки скритите мрежи, се препънаха и душите им отпаднаха от надеждата за вечния живот.

Мислете за любовта на нашия Иисус. Любовта на Иисус превъзхожда всяка друга земна любов. От колкото повече се откажем, толкова по-голяма Божия любов ще вкусим.

Ще насочваме вниманието си нагоре, където Иисус седи отдясно на Бога. Нагоре да гледат очите ни, защото там се намира вечното и безкрайното.

Мислете за небесния живот: там е безкрайната Божия премъдрост, там са непостижимите красоти, там е ангелското пение, там е богатството на Божествената любов, там е животът без болка, там ще бъдат изтрити сълзите и отнети въздишките, там е само радост, любов и мир, вечна Пасха, празник, който няма край. О, каква бездна богатство, премъдрост и знание у Бога! Око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, което Бог е приготвил за ония, които Го обичат.

Следете за молитвата, търпете в нея и молитвата ще приведе всичко в ред. Ни най-малко не се препъвайте, бъдете твърди в постигането на святата цел, пребивавайте до Иисус, за да вкусите от духовното щастие. Няма никакво друго щастие освен него. Всичко, което се смята за щастие, но се намира извън Христа, погрешно се смята за щастие, защото се придобива с неправедни средства, свършва скоро и води човека към вечна мъка.

Подвизавайте се, чеда мои: Ангелите сплитат венци от райски цветя, и тези венци Христос ни вменява за мъченичество. Какво може да бъде по-добро от мъченичеството за Христа!