260263.b Всемирното Православие - ВЪРХУ ИКОНА НА ПРЕП. СЕРАФИМ ВИРИЦКИ ПО ЧУДЕСЕН НАЧИН СЕ ПОЯВИ НЕРЪКОТВОРЕН ТРЪНЕН ВЕНЕЦВ Североморск върху иконата на преподобни Серафим Вирицки се появил неръкотворен Трънен венец около Кръста, съобщава сайтът на Североморска епархия.

Иконата на преподобни Серафим Вирицки, донесена от Санкт Петербург, била изографисана през есента на 2016 г. За дъската на тази икона бил използван бор, израснал върху гроба на родителите на преп. Серафим – Николай Иванович и Хиония Алимпиевна, при Николския храм в село Спас-Ухра, Рибински район на Ярославска област.

 

Дървото, което с времето израснало между гробовете, станало твърде голямо и решили да го скъсят. Десетина години то било оставено да съхне, след което от него изработили дъски за рисуване на икони. Миналата година монахиня Марина от Дивеевския манастир изрисувала върху една от дъските икона на преподобни Серафим Вирицки. Било решено иконата да бъде предадена „на игумен Митрофан във Варзуг“. Но скоро станало ясно, че отец Митрофан е вече епископ и се намира в гр. Североморск, и че иконата трябва да бъде предадена тук.

Но по това време върху иконата започнал да се забелязва „дефектда се появява някакъв светъл кръг в центъра на кръста, който е върху одеждата на преподобния. Авторът на иконата предположила, че това е чвор от дъската, което било категорично отхвърлено от дърводелец, тъй като върху дъската нямало чворове.

От момента, в който иконата била донесена в Североморск, загадъчният кръг започнал да се превръща в живописен венец, висящ върху Кръста. Чудото на появата на неръкотворния Христов Трънен венец върху Светия Кръст е очевидно за всекиго и радостта от тази удивителна Божия милост изпитва всеки молещ се пред иконата.

В настоящия момент иконата се намира в храм „Свети Вяра, Надежда, Любов и майка им София“ в гр. Североморск. 

 

260264.b Всемирното Православие - ВЪРХУ ИКОНА НА ПРЕП. СЕРАФИМ ВИРИЦКИ ПО ЧУДЕСЕН НАЧИН СЕ ПОЯВИ НЕРЪКОТВОРЕН ТРЪНЕН ВЕНЕЦ