Президентът, председателят на Народното събрание, политически лидери, българският еврокомисар поздравиха новия водач на Българската православна църква, патриарх Даниил. Много от тях присъстват и на интронизацията в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Тук е президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев, бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски, много партийни лидери, ръководители на български институции, шефът на ДАНС Пламен Тончев, министри, началникът на отбраната, народни представители и евродепутати.

 

„Българската православна църква винаги е правила достоен избор, заяви председателят на парламента Рая Назарян преди интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил. Пожелавам на Негово Светейшество новия патриарх здраве, дълголетие и с мъдрост да ръководи делата на Българската православна църква“, каза Рая Назарян, цитирана от БТА.

Вярвам, че в неговите молитви винаги ще присъства единението и благополучието на българския народ, добави председателят на Парламента.

Държавният глава пожела на новия български патриарх здраве, дълголетие и благополучни дни начело на Българската патриаршия.

„Вярващите се нуждаят първо, когато говорим за нашата църква, от единство на църквата, от единство на православието, нуждаят се от водачество към духовен възход на българския народ", заяви пред журналисти президентът Румен Радев преди интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. 

Самият Главчев не отправи директен поздрав, но коментира, че изборът е каноничен.

„Вярващите се нуждаят от патриарх, който да бъде обединител, какъвто беше Светейшият Неофит", каза служебният премиер. Попитан дали изборът е бил каноничен, Главчев отговори: „След като е канонично одобрен, няма какво друго да кажем. Държавата не би трябвало да се бърка в работата на църквата, макар че в източното православие е малко по-особено. Там през историята е характерно известно приближаване. Аз съм по-скоро на мнението, че държавата не трябва да се бърка в църковните дела", добави Главчев.

„Избрахме един достоен български патриарх, искам да му пожелая „На добър час!“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова преди интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил.

„Познавам го от общи инициативи. Това е човек, който говори изключително мъдро. Ще бъде добре да се вслушаме в думите му, много интелигентен човек“, каза Йотова.

Тя пожела на новия български патриарх да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ. „Сигурна съм, че от нeговата уста ще звучи по различен начин, далеч от фалша на политиците", каза още Илияна Йотова.

„Поздравявам новоизбрания български патриарх Даниил! Пожелавам му здраве, дълголетие и мъдрост за благото на Българската православна църква!“, написа българският еврокомисар Илияна Иванова във Фейсбук.

„Имаме избран нов патриарх – доскорошният Видински митрополит Даниил. Нека Бог да умножи дните му и да наставлява действията му за доброто на България, българския народ и православните християни“. Това написа във фейсбук-профила си лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Поздрав отправиха и от „Величие“.

Видинският митрополит Даниил беше избран днес за Български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. На балотажа за Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати, а за Врачанския митрополит Григорий - 66. Имаше и три недействителни бюлетини, отбелязва сайтът dnes.dir.bg.