2c Всемирното Православие - БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ ДАНИИЛ ОТСЛУЖИ ПЪРВАТА СИ ЛИТУРГИЯ КАТО СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

Първата литургия на Българския патриарх Даниил като Софийски митрополит съвпадна с храмовия празник на митрополитската катедрала „Св. вмца Неделя“ и с Втората неделя след Петдесетница – на всички български светии. Тържествената вечерня срещу празника продължи с литийно шествие около храма и завърши с трисагий на гроба на присноблажения Български патриарх Неофит.

Сутринта светата Божествена литургия събра голямо множество вярващ народ, който приветстваше възторжено с възгласи „Достоен!“ и аплодисменти новоизбрания първойерарх на славната Българска православна църква.

За да съслужат заедно с Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил бяха дошли четирима митрополити: Техни Високопреосвещенства митрополит Йосиф на САЩ, Канада и Австралия, Великотърновски митрополит Григорий, Струмишки митрополит Наум от Православната църква на Република Северна Македония, Сливенски митрополит Арсений; както и петима епископи: Техни Преосвещенства: Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Тивериополски епископ Тихон, патриаршески викарий, Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Велбъждски епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит. Участие в светата литургия взеха също представителят на Румънската православна църква у нас – ставрофорен иконом Нелуц Опря, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архиерейските наместници на Епархийските духовни околии, членове на Софийския епархийски съвет, предстоятели и свещенослужители на храмове в Софийска епархия, както и протодякон Иван Петков, протодякон Деян Коруноски и дякон Юлиан Периклиев.

По време на светата богослужба Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод, прочете Патриаршеско и Синодално послание до клира и народа по повод провеждането на Патриаршеския избирателен църковен събор, в края на което се казва: „По молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица и всички Свои дивни угодници от православния български род Всещедрият наш Бог да благоволи към светата Българска православна църква – Българска Патриаршия, да я предпазва от греха на разделението и да я съхранява като „славна църква, която няма петно, или порок, или нещо подобно, но… свята и непорочна“ (Еф. 5:27). Отечески приветстваме и поздравяваме всечестнòто монашество, освещения клир и Божия народ на светата Българска Патриаршия с избора и интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил, с архипастирски благопожелания за мир и радост в Светия Дух и нека сред нас „благодатта да се възцари с правда за живот вечен, чрез Иисуса Христа, нашия Господ“ (Рим. 5:21)“.

В словото си в Неделята на всички български светии Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил подчерта, че е велико нещо това да имаме толкова предци, които предстоят пред Божия престол и които са ни завещали да пазим вярата като зениците на очите си! Както и че нашата вяра е много свързана с нашия живот – ние живеем тъй, както вярваме. Затова да пазим тази вяра, да не се занимаваме с празни неща, да не допускаме маловерието да отвлича и мислите, и желанията, а да се устремим, с помощта на Божията благодат, да следваме пътя, посочен ни от всички светци, просияли от нашия род. Патриархът призова да се молим за тези, които не са познали благостта и мира Христов, за да се присъединят и те към пътя на спасението.

Прозвуча сърдечното поздравление на Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф на САЩ, Канада и Австралия, чийто викарен епископ е бил в продължение на седем години новият Български патриарх и Софийски митрополит Даниил. Букет бели рози му поднесе предстоятелят на празнуващия митрополитски храм, ставроф. иконом Николай Георгиев, преди предстоятелят на Българската православна църква да премине отново през шпалира приветстващи го отново и отново с гръмкото: „Достоен!“ и спонтанни аплодисменти стотици вярващи и празнично облечени българи.

 

Във видеото, заснето от Соня Анкова, може да чуете словото на патриарха.

 

 

3c Всемирното Православие - БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ ДАНИИЛ ОТСЛУЖИ ПЪРВАТА СИ ЛИТУРГИЯ КАТО СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

 

 

1c Всемирното Православие - БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ ДАНИИЛ ОТСЛУЖИ ПЪРВАТА СИ ЛИТУРГИЯ КАТО СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

 

 

 

 

 

 С Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф на САЩ, Канада и Австралия

 

 

5c Всемирното Православие - БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ ДАНИИЛ ОТСЛУЖИ ПЪРВАТА СИ ЛИТУРГИЯ КАТО СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

 

 

2c Всемирното Православие - БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ ДАНИИЛ ОТСЛУЖИ ПЪРВАТА СИ ЛИТУРГИЯ КАТО СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

 

 

6c Всемирното Православие - БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ ДАНИИЛ ОТСЛУЖИ ПЪРВАТА СИ ЛИТУРГИЯ КАТО СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

 

 

7c Всемирното Православие - БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ ДАНИИЛ ОТСЛУЖИ ПЪРВАТА СИ ЛИТУРГИЯ КАТО СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ