Мария Филева

По материали от Всеки ден

     Докато аз съм министър на образованието, присъствие на натрапчиви религиозни символи в училище няма да има, закани се днес Даниел Вълчев. Той защити проекта си за нов Закон за училищното образование, приемането, на който бе отложено в четвъртък, на заседанието на кабинета, председателствано от вицепремиера Емел Етем. “И в сегашния Закон за народната просвета се казва, че образованието е светско и в светското образование не се допуска налагане на идеологически и религиозни доктрини на учениците”, аргументира се образователният министър.

     Според него е ясно, че семействата имат различни религиозни предпочитания, различно “се самосхващат културно”. “Ние обаче трябва да изберем какво искаме – да подсилим това нещо или да им кажем, че основното е, че те са деца, част от българската нация, с равни шансове, отговорности и права. Според мен трябва да правим второто. Ако делим децата на такива и онакива, това в перспектива ще ни изиграе много лоша шега. И ако сега въвеждаме изрична забрана за невъзможността и учителите, и учениците да имат държание и респективно облекло, което по някакъв много рязък, категоричен и натрапчив начин да показват техните различни религиозни предпочитания, е тъкмо по тази причина – така децата се разделят, а не се обединяват”, коментира Вълчев.

    Министърът отхвърли възможността да се направи точен списък на забранените религиозни символи в училище. По думите му всичко е въпрос на тълкуване и винаги ще има гранични ситуации, здравият разум и чувството за мярка обаче ще помогнат да се избегнат залитания в едната или другата посока.