Източник: Днес плюс

 

      Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев поиска с референдум хората да кажат дали подкрепят основните насоки за реформа, залегнали в проектозакона за училищното образование. Днес министърът заяви пред журналисти, че ако президентът Георги Първанов иска референдум за въвеждането на мажоритарен вот, то не би било лошо да предложи на парламента и допитване до народа за образователната реформа.

    На въпрос дали настоява за отделен референдум, Вълчев отговори, че въпросът за училищния закон може да бъде формулиран и като втори в референдума за мажоритарния вот.

Министърът смята, че трябва да има допитване за училищното образование, заради оживената дискусия, която предизвика изготвения от ведомството му проектозакон. Документът срещна гневната реакция от Българската православна църква, не бе приет от някои обществени и родителски организации, а придвижването му към Народното събрание започна с фалстарт, след като преди две седмици председателстващата заседанието на Министерския съвет Емел Етем отложи гледането му.

Миналата седмица кабинетът пусна проекта и сега той предстои да бъде гледан в парламента. Председателят на образователна комисия Лютви Местан (ДПС) вече изрази някои резерви като дали е редно толкова важен документ да се гледа в последните дни от мандата на правителството.

   

  Вълчев смята, че проектозаконът, който предвижда по-твърди мерки срещу лошата дисциплина в училищата, ще въведе ред поне отчасти. Той призна, че състояние на реда в училищата не е добро и свидетелство за това са както големият бой отсъствия на децата, така и проявите на насилие наред с другите нарушения.

Така например продължава масовата практика да се отсъства от училище, особено в по-горните класове. Ако един петокласник има средно 5.5 извинени отсъствия в месеца, то дванайсетокласниците са с по 14 отсъствия. “Вече смятам да говоря със здравния министър Евгений Желев и да го питам на какво се дължи високата заболеваемост сред децата”, коментира иронично Вълчев.

   Стана известно, че е започнала процедура за търсене на дисциплинарна отговорност от девет директори на училища в страната заради това, че не са осигурявали заместници на отсъстващите учители, заради пропуски при оформяне на документация, и за непровеждането на часове по физкултура. В някои училища пък се оказало, че има ученици, които не са изпитани нито веднъж за цял срок и нямат поставена оценка.

  По повод на зачестилите случаи на насилие между учители и ученици, Вълчев коментира, че училището е огледало на обществото и затова случващото се не е изненадващо.