НАЦИОНАЛНО ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ЗА РЕЛИГ. ОБРАЗОВАНИЕ

.ignatov Всемирното Православие - НАЦИОНАЛНО ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ЗА РЕЛИГ. ОБРАЗОВАНИЕ
 Автор: Руми Борисова 
 

Изучаването на религия в българското училище може да се допусне, само ако за това има обществен натиск. Това обяви наскоро в Перник просветния министър Сергей Игнатов. В отговор на въпрос какво е мнението на политическото ръководство на Министерството на образованието, младежта и науката за задължително изучаване на предмет „религия” или друг учебен предмет, който да формира духовни компетенции у децата, министърът обясни, че такъв въпрос е некоректен. По думите му докато обществото не заяви своето желание в българското училище да се учи православие, за това трябва да се погрижат религиозните институции. Той припомни размахваният от няколко кабинета въпрос какво ще правят децата, които не искат да учат православие, като явно не му е известно, че този въпрос отдавна е отговор. Министър Игнатов си послужи и с още една дежурна заучена фраза, че само със сегашното статукво ще продължи да съществува българският етнически модел.

episkop_ioan Всемирното Православие - НАЦИОНАЛНО ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ЗА РЕЛИГ. ОБРАЗОВАНИЕ
Автор: Руми Борисова  
 
 

Светият Синод на Българската православна църква ще продължи да настоява за въвеждането на задължителен предмет религия в българското училище. Това заяви Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, по повод насрочената за средата на май среща с просветния министър Сергей Игнатов със синодиалните старци.

20 години Синодът не просто моли, но не е престанал да настоява това да се случи и тази позиция си остава в сила, обясни епископ Йоан. Не е моя работа да оценявам защо това не е станало досега, но е моя работа да кажа, че то трябва да се случи, каза още той.

По думите му правилното разбиране от всички, които имат властта и възможността да осъществят и централизират въвеждането на обучение по православие в българското училище е една от големите мисии на светата Църква.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре