НАЦИОНАЛНО ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ЗА РЕЛИГ. ОБРАЗОВАНИЕ

.ignatov Всемирното Православие - НАЦИОНАЛНО ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ЗА РЕЛИГ. ОБРАЗОВАНИЕ
 Автор: Руми Борисова 
 

Изучаването на религия в българското училище може да се допусне, само ако за това има обществен натиск. Това обяви наскоро в Перник просветния министър Сергей Игнатов. В отговор на въпрос какво е мнението на политическото ръководство на Министерството на образованието, младежта и науката за задължително изучаване на предмет „религия” или друг учебен предмет, който да формира духовни компетенции у децата, министърът обясни, че такъв въпрос е некоректен. По думите му докато обществото не заяви своето желание в българското училище да се учи православие, за това трябва да се погрижат религиозните институции. Той припомни размахваният от няколко кабинета въпрос какво ще правят децата, които не искат да учат православие, като явно не му е известно, че този въпрос отдавна е отговор. Министър Игнатов си послужи и с още една дежурна заучена фраза, че само със сегашното статукво ще продължи да съществува българският етнически модел.

episkop_ioan Всемирното Православие - НАЦИОНАЛНО ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ЗА РЕЛИГ. ОБРАЗОВАНИЕ
Автор: Руми Борисова  
 
 

Светият Синод на Българската православна църква ще продължи да настоява за въвеждането на задължителен предмет религия в българското училище. Това заяви Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, по повод насрочената за средата на май среща с просветния министър Сергей Игнатов със синодиалните старци.

20 години Синодът не просто моли, но не е престанал да настоява това да се случи и тази позиция си остава в сила, обясни епископ Йоан. Не е моя работа да оценявам защо това не е станало досега, но е моя работа да кажа, че то трябва да се случи, каза още той.

По думите му правилното разбиране от всички, които имат властта и възможността да осъществят и централизират въвеждането на обучение по православие в българското училище е една от големите мисии на светата Църква.


img.php%201 Всемирното Православие - НАЦИОНАЛНО ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ЗА РЕЛИГ. ОБРАЗОВАНИЕ

 Много накланят нещата към задължително обучение по религия в българското училище. Това заяви по време на днешното си посещение в радомирското Старо село министър-председателят Бойко Борисов.

 

Сутринта в репортаж на Нова телевизия в предаването "Иконостас" от Кръглата маса за обучението по религия се чу и мнението на областния управител на Перник Иво Петров, който е един от губернаторите, активно подкрепящи тази идея.

 

Настоящото правителство показва съпричастност към нуждата от задължително изучаване на православието в училище,  лансирана в общественото пространство от няколко години.

 

Преди месец просветният министър Сергей Игнатов заяви, че предстои обсъждане за въвеждането в учебната програма на задължителен предмет по религия.

 

Сергей Игнатов заяви, че те са подготвили проект за въвеждане на обучение по религия в училищата.

 

 

  chestvie Всемирното Православие - НАЦИОНАЛНО ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ЗА РЕЛИГ. ОБРАЗОВАНИЕ

На редовното си заседание на 22 юни 2010 г., след като изслуша писмо на Ловчанския митрополит Гавриил, председател на работната група по въпросите на религиозното образование към Св. Синод, с предложение на 24 септември 2010 г., петък, по повод началото на учебната 2010/2011 г. и в името на моралното и духовно израстване на българските деца, Св. Синод да проведе национално литийно шествие под наслов "Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца", което да завърши с молебен пред ПКСХП "Св. Александър Невски",

В благословения период, който ни приближава до Успението на Божията Майка, под благодатния покров на Пресвета Богородица, която милува всички ни и копнее за спасението на всяка човешка душа и особено за благопреуспяването на най-малките - дечицата ни, светата ни Църква...

Read more: БПЦ - Българска Патриаршия

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре