23%20Arhim.%20Polikarp%20s%20uchenici%20v%20katedralata%20Sv%20Dimitur%20-%20Vidin Всемирното Православие - 24 септември 2010 г. - НАЦИОНАЛНО ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ „ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ДУХА И ДОБРОТО БЪДЕЩЕ НА НАШИТЕ ДЕЦА”  В благословения период, който ни приближава до Успението на Божията Майка, под благодатния покров на Пресвета Богородица, която милува всички ни и копнее за спасението на всяка човешка душа и особено за благопреуспяването на най-малките - дечицата ни, светата ни Църква започва своята подготовка за провеждането на Националното литийно шествие в подкрепа на възстановяване задължителното обучение по „Религия-Православие” в детските градини и училищата на Р България.

В съответствие с решението на Св. Синод на БПЦ-БП от 22 юни 2010 г. Шествието ще се проведе на 24 септември 2010 г. в София, в самото начало на новата учебна година. То започва в 12,00 ч. от площада пред официалния вход на НДК и ще има следния маршрут: НДК – бул. „Витоша” – пл. „Св. Неделя” – Министерство на образованието, младежта и науката – Президентство – Министерски съвет – бул. „Руски” – Народно събрание – пл. „Св. Александър Невски”.

В тази всебългарска проява са призовани да участват духовниците и миряните от всички епархии на Българската православна църква, както и всички сънародници, които милеят за доброто възпитание и благословеното бъдеще на нашите деца. Защото кой, ако не Църквата и будното гражданство, са тези, които са призвани да настояват пред българското правителство то на дело да съдейства за образоването на духа и облагородяването на сърцата на подрастващите така, че духовната криза, в която е изпаднало обществото ни, да бъде най-после преодоляна и заместена от едно ново възраждане на ценностите и възвишената духовна култура на народа ни!

Вече няколко епархии на БПЦ съобщиха, че са започнали подготовката си за Националното литийно шествие, което ок. 12,45 ч. ще бъде увенчано с молебен и концерт пред Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” и с внасяне на петиции до управляващите страната.

 

 

 

Сливенският митрополит Йоаникий, Ловчанският митрополит Гавриил и Доростолският митрополит Амвросий вече са разпратили до своите архиерейски наместници и до свещенството окръжни послания, в които се дават митрополитски разпореждания за доброто организиране на участниците в шествието съответно от Сливенска, Ловчанска и Доростолска епархия. Предстои Видинският митрополит Дометиан да изпрати до енорийските свещеници своето окръжно, в което те ще бъдат призовани да проявят инициативност във връзка с тази тържествена изява в подкрепа на дългогодишните усилия на Светия Синод за възстановяване на религиозното образование в Задължителната предучилищна и училищна подготовка на българските деца. В Бургас вече са отпечатани плакатите-обяви за цялата Сливенска епархия, децата са започнали изработването на Кошници с добрини, замислени като подарък за министър-председателя Бойко Борисов, а пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий” вече е сложен транспарант с текст: „Православни християни, религиозното възпитание и образование на децата ни днес е изключително важно да се случи! Уважаеми родители, да обединим своите усилия за духовно-нравственото израстване на децата на Бургас!” В Ловеч се организира пътуването до София на всички деца, изучаващи към момента „Религия-Християнство” в училище, както и участието на духовенството и епархийските хорове в шествието, молебена и концерта на 24 септември. Всички духовници от Доростолска епархия са призовани да организират от енориите си автобуси с православни вярващи, родители и деца, които да се включат във всенародната църковна проява в името на доброто бъдеще на България. В Софийска епархия предстои да се реши с какво всеки храм ще допринесе за Националното литийно шествие. Църквата се готви активно.

Работната група по въпросите на религиозното образование към Св. Синод, ръководена от Ловчанския митрополит Гавриил, е в координация и на постоянно разположение на епархийските митрополити, на техните упълномощени отговорници за организацията на Националното литийно шествие и на всички граждани, които искат да вземат участие в него. Чрез успешното му провеждане се надяваме гласът на Църквата и народа да бъде чут и в сътрудничество с Народното събрание на Р България, с българското правителство, с областните и общинските власти да бъде задвижено така необходимото въвеждане на предмета „Религия-Православие” като задължителен, за да се укрепят нашите деца в доброто и да придобият сила твърдо да противостоят на греха в себе си и на злото в заобикалящия ги свят. Защото сме осветени в Христа чрез православното св. Кръщение, просветени сме от светите Седмочисленици и сме призвани и благословени за достоен и чист живот чрез примера и закрилата на нашите светии!

 

Да се обединим като Църква!

Да се събудим като нация!

Да преуспеем като народ Божий!

 

Нека всички заедно допринесем за това, като издигнем своя глас и се включим в Националното литийно шествие на 24 септември 2010 г. „ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ДУХА И ДОБРОТО БЪДЕЩЕ НА НАШИТЕ ДЕЦА”!

 

Източник:  http://bg-patriarshia.bg