patriarh%20maxim_1 Всемирното Православие - АЗ БЯХ НА НАЦИОНАЛНОТО ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ  „ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ДУХА И ДОБРОТО БЪДЕЩЕ НА НАШИТЕ ДЕЦА” (ФОТОРЕПОРТАЖ) Автор: Василка Нанева 

 

 

 На 24 септември християните, които се бяхме събрали в София на Националното литийно шествие в подкрепа на образование в духа на православната ни вяра, се поздравявахме с „Честит празник!”.  Едва ли по улиците на българската столица е вървяло някога по- жизнерадостно хилядно множество. Вместо от шумни протести и яростни викове, днес те се огласяваха от тържествен камбанен звън, тропари, химни и патриотични песни. Бог беше с нас и това си личеше и по времето - чудесен есенен ден, с лек свеж полъх.

    От епархиите и енориите бяха тръгнали с най-ценните си икони и хоругви. Носеха се и портрети на Иван Вазов, Петко Славейков, Захари Стоянов, Васил Левски, Паисий Хилендарски и други народни будители. Златовезаните дрехи на митрополитите, епископите и свещениците грееха под слънчевите лъчи и придаваха допълнителна царственост на шествието. Атмосферата на свобода, съчетана с особена благодатна радост, която я има само в православието, изпълваше сърцата.

    Голяма част от хората бяха изминали стотици километри, за да подкрепят Българската православна църква в десетилетните й усилия да въведе вероучение като задължителен предмет в детските градини и училищата.

    Участниците в шествието изминаха пътя от Националния дворец на културата до храм-паметника „Св. Александър Невски”, където българският патриарх Максим направи молебен за децата. След това Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит прочете  Патриаршеското и Синодално послание към участниците в Националното литийно шествие. В него се подчерта, че Българската православна църква винаги е стояла и стои с народа си и сега призовава всички отговорни институции да предприемат съвместни и незабавни мерки, чрез които да се помогне на децата да се укрепят в доброто и да имат спокоен, смислен и благословен живот.

 

    Отбелязано беше, че именно духовно лице, видният духовник и учен-енциклопедист йеромонах Неофит Рилски, създаде през 1835 г. в Габрово първото светско училище у нас. Църквата роди училището, а днес не я допускат до него. И тъй като стана ясно, че държавата не може да се справи със задълбочаващата се ценностна криза, водеща децата до безпътица и агресия, Църквата, която ни е запазила като народ, е в правото си да настоява да посочи верния път.

    Гражданската петиция до президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и министъра на образованието, прочетена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, беше с искане за законодателни промени с цел възстановяване на конфесионалното обучение по религия в задължителната подготовка на децата и учениците в България. В нея се казва: „Считаме, че духовен вакуум не съществува и че там, където отсъства сериозно и добродетелно духовно-нравствено развитие, се настанява разрушителната епидемия на отрицанието, разврата, наркотиците и деструктивните учения. Затова заявяваме своето категорично искане чрез средствата на възпитанието и образованието децата ни да бъдат защитени от опасностите на консуматорския светоглед, духовната обърканост, нравствения упадък и ценностния разпад. ... За да има силна и благоденстваща България, нашите мъдри прадеди са възпитавали следващите поколения в това да милеят за род и език, за вяра и традиция, за Църква и Отечество... Защото благочестиво възпитаните и образовани младежи и девойки ще бъдат утре себеотдайни родители, трудолюбиви работници, добри учители, разумни експерти, почтени политици, високопринципни управници, истински патриоти и достойни човеци.

    Това е, от което България се нуждае! Това е, което искаме за всички български деца! Това е, което трябва да посеем сега!”

    От името на майките силно и аргументирано мнение изрази г-жа Весела Игнатова от Патриаршеския сайт www. bg-patriarshia.bg .

    Програмата продължи с хубав празничен концерт.

    А иначе президентът беше решил точно този ден да отиде в провинцията. Просветният министър прие делегацията, посъветва да се водят децата на литургия в неделя, но стана поредният оглавяващ Министерство на образованието, отговорил на горещото желание за незабавни законодателни промени с уклончивото „трябва да се подложи на обсъждане” .

    Господа управници, не подценявайте Църквата! Тя е богочовешки организъм, огромна сила. Нашият Господ Иисус Христос ни е завещал: „Дерзайте!  Аз съм, не бойте се” (Марк, 6:51) (Мат.14:28).  И още: „В света скърби ще имате; но дерзайте, Аз победих света”.(Иоан, 17 [17:1]

   4isti%20sartsa Всемирното Православие - АЗ БЯХ НА НАЦИОНАЛНОТО ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ  „ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ДУХА И ДОБРОТО БЪДЕЩЕ НА НАШИТЕ ДЕЦА” (ФОТОРЕПОРТАЖ)

    Детски православен център "Чисти сърца"

 

img_2830 Всемирното Православие - АЗ БЯХ НА НАЦИОНАЛНОТО ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ  „ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ДУХА И ДОБРОТО БЪДЕЩЕ НА НАШИТЕ ДЕЦА” (ФОТОРЕПОРТАЖ) 

 img_2832 Всемирното Православие - АЗ БЯХ НА НАЦИОНАЛНОТО ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ  „ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ДУХА И ДОБРОТО БЪДЕЩЕ НА НАШИТЕ ДЕЦА” (ФОТОРЕПОРТАЖ)

 

 

 

 

varnenska%20mitropolia Всемирното Православие - АЗ БЯХ НА НАЦИОНАЛНОТО ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ  „ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ДУХА И ДОБРОТО БЪДЕЩЕ НА НАШИТЕ ДЕЦА” (ФОТОРЕПОРТАЖ) 

 

varnenska%20mitropolia_1 Всемирното Православие - АЗ БЯХ НА НАЦИОНАЛНОТО ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ  „ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ДУХА И ДОБРОТО БЪДЕЩЕ НА НАШИТЕ ДЕЦА” (ФОТОРЕПОРТАЖ) 

 

 img_2815 Всемирното Православие - АЗ БЯХ НА НАЦИОНАЛНОТО ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ  „ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ДУХА И ДОБРОТО БЪДЕЩЕ НА НАШИТЕ ДЕЦА” (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Още снимки от Литийното шествие можете да разгледате ТУК.

    Снимки: Василка Нанева, презв. Валя Кантарджиева и www.pravmladeji.org