episkop_ioan Всемирното Православие - Eпископ Йоан: Синодът продължава да настоява за задължителен предмет религия
Автор: Руми Борисова  
 
 

Светият Синод на Българската православна църква ще продължи да настоява за въвеждането на задължителен предмет религия в българското училище. Това заяви Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, по повод насрочената за средата на май среща с просветния министър Сергей Игнатов със синодиалните старци.

20 години Синодът не просто моли, но не е престанал да настоява това да се случи и тази позиция си остава в сила, обясни епископ Йоан. Не е моя работа да оценявам защо това не е станало досега, но е моя работа да кажа, че то трябва да се случи, каза още той.

По думите му правилното разбиране от всички, които имат властта и възможността да осъществят и централизират въвеждането на обучение по православие в българското училище е една от големите мисии на светата Църква.

 

Ако вероучението не влезе като задължителен и обезателен предмет в българското училище, то тогава светата Църква трябва да организира обучението в своите енорийски храмове по места с неделни училища , с възкресни школи за различни вмъзрастови групи, за да има някакъв успех в религиозното образование на нашия народ, каза още духовникът.

Позицията на Светия Синод на БПЦ по въпроса на църковно-държавните отношения за религиозното образование в българското училище и в детските градини беше изразена в разработена още преди две години официална концепция. Документът отразява общоцърковното гледище в сферата на взаимоотношенията на Църквата с държавата относно статута на учебния предмет „Религия", като установява конкретни аспекти - педагогически цели, насоченост, характер, подходи и организационна обезпеченост на предмета религия и прилагането му.

Настоящият министърът на образованието Сергей Игнатов от своя страна заявява, че въвеждането на предмета може да стане само ако за това има обществена нагласа и граждански натиск.

 

 

 

Изтоник: http://ipernik.com