Mitropolit-Gavriil Всемирното Православие - Негово Високопреосвещенство Ловчанският Митрополит Гавраил: Ако някой използва думата “християнин” и така оправдава политиканстването си, той не е християнин Автор: Анна Кълцева
 
 
 
 
 
 Ваше Високопреосвещенство, защо чак сега Българската православна църква така активно призова за въвеждане на задължително обучение по религия в училище?

Какво значи чак сега?! Специално сега решихме да направим шествието, но за тия 20 години Светият Синод не е спирал да се опитва да накара властимащите да въведат изучаването на религия и православие. Имаше подписка преди няколко години по цяла България, което беше още по-грандиозно, но беше невидимо.

 

А какво всъщност стана с тази подписка?

Стотици хиляди подписи бяха събрани…

И къде са те, къде бяха предадени?

Аз тогава още не съм бил в Светия Синод. Но доколкото знам, са дадени в правителството ли, къде… И сега никой не знае къде се намира тая подписка. Опитахме се да разберем. Трябвало е да се даде копие, а не да се даде оригинала. Просто се е потулило за подписката. Не знам точно къде е дадена, но някъде е предадена на отговорен държавен чиновник. И в момента не се знае къде се намира тая подписка. Тя не е получила гласност, за съжаление и явно не е изиграла някаква роля.

Докато гледах многохилядното шествие в подкрепа на задължителното изучаване на религия, не спирах да се питам защо чак сега…

Защото сега ни е дошла тази идея. Съмнявали сме се дали ще се съберем, дали ще бъде ефективно… Сега просто се роди тази идея, беше одобрена от Светия Синод и шествието показа, че е била правилна идеята.

Чия беше идеята?

Е… На Светия Синод.

На този фон обаче просветният министър не престава да критикува и да твърди, че църквата първо трябва да вкара вярващите в храма и тогава да настоява за задължително вероучение. Как ще коментирате?

Ако хората критикуват сегашното състояние на обществото, слабата вяра, това е защото няколко поколения не са имали възможност по никакъв начин да се запознаят с християнството у нас. И ние искаме точно тази празнота да премахнем. Нека децата бъдат по-добри от нас. Нека да станат по-добри работници, по-добри свещеници, по-добри майки и бащи. Затова трябва да им дадем основа на децата. И ние знаем, историята го е доказала, че тази основа е вярата в Бог, познаването на християнството.

Нека министърът да вкара хората в църквите! Така лесно ли става?! А тия хора как ще ги вкараш в църквата, като 20 години в училищата нищо не се изучава. С какво се занимават децата? Интернет е полезен, но не само. Какво направихме ние за 20 години за децата, каква основа им дадохме?! Помня преди време, преди няколко правителства, някакъв чиновник упрекваше един владика, че няма монаси на Света гора. И владиката му отговори: “Като ме упрекваш, прати твоите деца на Света гора монаси! Дай пример!, вместо да упрекваш”.

Ще напълним църквите, ама трябва да го направим всички, не само ние. В България има около 1500 свещеници. Могат ли да бъдат мисионери на 7 милиона и нещо население?

Какво е вашето заплащане?

В Гърция един владика получава някъде около 8 000 евро. Ние, владиците, получаваме 500 и нещо лева. Свещениците – около 300 лв. В по-голям град, където има треби, добре. А където няма треби, това какво става?! И броят на свещениците по тази причина е много малък в България. Как да напълнят църквите, като един градски свещеник държи още по 4-5 села, къде да отиде по-напред. Ние откога настояваме църковните свещи само ние да ги произвеждаме. 20 години минаха, никой не иска да създаде такъв закон. От хиляда тона продадени църковни свещи за годината само около 150 отиват за издръжка на църквата. Откъде да има пари?! А от друга страна от нас се иска всичко…

Според вас, дали проблемите на религиозните общности у нас не се използват за провокиране на някакво напрежение в обществото?

Никога човек, който е запознат с евангелските текстове, не се противопоставя срещу другите. В него има истинска любов към човека, а не само към своя едноверец. Не е ли доказала това нашата църква в историята?! Защо министърът като учен човек не се обърне и да види – ние след Освобождението от турско робство, нашата църква поощрявала ли е да отмъщаваме на турци и на други. Не е ли правила точно обратното?! Къде го има такъв пример?! Евангелието отначало до край говори за любов към всички хора, а не само към единоверните. За християните е така. Господ е казал: “Обичайте враговете си”. Къде има такова нещо?! В никоя вяра го няма. Ние ако обичаме враговете си, как няма да обичаме тия, които са друга вяра?! Това е страшна клевета – че ние ще противопоставяме децата. Нищо подобно, точно обратното! Тия, които се запознаят с християнството, ще имат много добро отношение към всички други. А предполагам, със своята любов ще спечелят и другите деца.

Дали ставащото в религиозните общности в България се използва за създаване н някакъв вид напрежение в страната?

Мога да кажа за нас, православните. Че при нас истинският вярващ човек от политическа гледна точка не можеш да го противопоставиш срещу друг. Това може само тази вяра, където хората могат да са фанатизирани. Има такива вери, но това не е християнството. Ако някой говори, че е християнин и се занимава с противопоставяне, лъже, че е християнин. Той използва християнството за нечисти цели. Не може истински християнин да използва християнството за противопоставяне и за политически бори. Само, ако борбата не е за спасение на народа, както е било по време на робството. Тогава свещениците са били едни от първите членове на комитетите. Защото тогава не е ставало дума за някаква политическа партия, а за свободата на цял народ. Ако някой използва думата “християнин” и така оправдава политиканстването си, той не е християнин. Само заблуждава хората.

Единна ли е българската църква в нейното ръководство днес?

Ами, по принцип е единна. Но много хора се стараят да направят така, че да не е единна. Можем да кажем, че шествието показа, че християните стоят зад ръководството на църквата и Светия Синод. Но че има сили, на които това не им харесва и се стараят да подстрекават владици срещу свещеници, народ срещу владици, това го има. Църквата трябва да е единна, защото Господ е казал, че трябва всички да сме едно.

Какво ви отговориха представителите на властта, с които се срещахте след шествието. Министър Божидар Димитров допусна, че до една година обучение по религия може да бъде въведено…

Аз бях на срещата в парламента, там говорихме с председателя Цецка Цачева…

Какъв точно трябва да бъде предметът “Религия”, какво да се преподава?

Вижте, трябва да се изучава православие. Нашата концепция е тези религии, които са разрешени в България със закон и се намерят достатъчен брой желаещи, трябва тези деца да имат право да изучават в училище своята религия. В България според едно последно преброяване 84 процента са християни, което означава, че огромната част от децата в тези часове ще бъдат християни.

В момента 20 000 деца-мюсюлманчета учат мюсюлманството. А православие – само 3 000 християнчета. За какво говори това? Че само ние сме тези, които нямаме възможност да изучаваме по различни причини, а при тях имат. Някои спекулират с това: “Да, ама ако разрешим на вас, ще разрешим и на мюсюлманите”. Ами те и сега изучават. Обаче ако се разреши и Министерството контролира учебниците, преподавателите, ще се знае какво се изучава при тях…

В момента децата могат да изберат дали да учат вероучение…

Вие знаете ли колко трудно се въвежда в едно училище СИП или ЗИП – свободно избираема или задължително избираема подготовка?! Първо, в училищата предпочитанията на ръководствата на училищата са такива, че предпочитат да дадат СИП и ЗИП на учителите, за да вземат някой лев повече. Второто нещо е, че учител, който преподава СИП или ЗИП, той работи на хонорар. А никой човек не може да живее на хонорар. Хората си търсят постоянна работа.

Ако един, завършил богословие, си намери постоянна работа, никой няма да го пуска да отсъства два или три пъти седмично, за да ходи да преподава. Излиза, че огромната част от завършилите богословие, в момента не преподават религия или богословие. А учителите по религия в момента са на хонорар. Освен това, часовете по религия ги слагат последни, когато децата са достатъчно уморени. Всички тия неща ще се премахнат, ако стане задължителна подготовката. Тогава вече учителят по религия ще бъде вече като всички други. А както знаете, ние предлагаме варианти. Може да се изучава православие, друга религия. А може въобще да не се изучава религия, но задължително да се изучава етика. А да се обявиш срещу етиката, означава, че се обявяваш срещу морала.

 

Източник:  http://www.vsekiden.com