IMG_53311 Всемирното Православие - „ДА СЕ ИЗДИГНЕМ ОТ СКРЪБНАТА ЗЕМЯ ДО РАЯ”

По покана на Енорийския център към столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” лекция изнесе руската педагожка Мария (Мери) Стефановна Хохлова, известен катехизатор, подготвящ преподаватели по вероучение в Смоленска и Вяземска епархия. Темите бяха: „Духовно-нравственото възпитание в светските училища” и „Катехизация на хора в неравностойно положение”.

Г-жа Хохлова беше между поканените лектори за 13-то издание на Седмицата на православната книга във Варна  ( 5 - 11 септември), организирана с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

След това посети няколко манастира, срещна се с духовници, монахини и миряни и сподели, че когато се върне в Смоленск, ще разкаже с каква подвижническа дейност сме се заели в България – да въведем задължително обучение по предмета „Религия-Православие” в детските градини и училищата.

В Смоленска епархия има традиция в това отношение – изградена е система за възпитание и обучение на деца и младежи, за да израснат те духовно и нравствено здрави. Тя действа в неделни училища, православни детски градини и младежки центрове. В общообразователните училища учениците се запознават с основите на православната култура и етика. Вероучението, стартирало преди 12 г. в няколко училища в Смоленск, по инициатива на епархийския Отдел по религиозно образование и катехизация, днес се вече обхваща 320 училища в областта.

Още по времето, когато днешният Патриарх на Москва и на цяла Русия Кирил бил Смоленски митрополит, съществува тясно взаимодействие на епархията и департамента по образованието и младежката политика. Сега сътрудничеството се основава върху договор между администрацията на областта и Смоленска епархия. В резултат на това в Смоленска област за първи път в Русия в базисния учебен план е въведен предметът „Азбука на Смоленския край” и „История на православната култура в Смоленския край”.

Мери Хохлова разказа, че две години е работила лично с днешния Руски патриарх Кирил, когато той е бил Смоленски митрополит. За първи път влиза да преподава в светско училище благодарение на настоятеля на Смоленския Свято-Успенски храм митрофорен протойерей Михаил Горовой, който се е познавал с директорите на училищата. Първоначално започва да работи с един клас, като преди това иска съгласието на родителите и децата. Занятията са след часовете. След време поема още два класа, а по-нататък вече започва да влиза от час в час. Минават години и след среща с патриарх Кирил е назначена за щатен учител. Разработва програма и учебник, приети от комисия на Министерство на образованието. Учениците от Смоленската семинария започват да провеждат практиката си в училището. През тази учебна година нейна ученичка ще преподава „Основи на православната култура” .

Днес Мери Хохлова е учител по Закон Божий в Православна градина № 1 в Смоленск, води неделно училище от семеен тип с хора в неравностойно социално положение и от осем години е преподавател в Медицинския колеж при храм „Св. Лука” в града, където ръководи курс по „История на светостта и главните светини на Смоленския край”.

Тя сподели, че приема работата си много сериозно, като служение, съпроводено с молитва и пост. Подчерта, че това бил постепенен и сложен път, но Господ всичко Сам устройва.

Основната й цел е да приобщи децата и младите хора литургичния живот на Църквата, да ги въцъркови, а нерядко покрай тях – и техните родители.

Когато влизам в час, си оставям телефонните номера на дъската, представям се, всичко трябва да бъде прозрачно. Казвам на учениците си: „Искам да ви науча на много прости неща – как трябва да се държите, когато се кръщавате, венчавате, когато се молите за болен.”

Разказа, че в Смоленска епархия действа 2-годишен курс за подготовка на учители по история за преподаватели по вероучение. Най-добре е преподавателят  да бъде с православен мироглед и с необходимите знания в педагогиката и психологията. Но се привличат за обучение и светски учители, които трябва да се придържат към програмата за религия. „Надяваме се на Бога. С любов и молитва всичко може да стане. Бог дава любов и към светската администрация; към всички хора трябва да се отнасяме с внимание и любов. При нас се учат и мюсюлманчета, отнасят се с уважение към вярата.”

Според г-жа Хохлова програмата трябва да бъде реалистична, с две основни характеристики: простота и краткост.

През учебната 2010 – 2011 г. децата са изучавали:

Закон Божий

Тълкувание на Свещеното Писание на Новия Завет,

Православен катехизис

Църковно пеене

История на светостта и главните светини на Смоленския край

Духовни основи на християнското милосърдие

Декоративно моделиране

Декоративно бродиране

 Ръкоделие с мъниста

 Работа с персонален компютър.

По време на ръчната работа се четат жития на светиите. Всяка година се организират поклоннически пътувания, всеки месец се причастяват с Христовите Тайни.

Мери Хохлова сподели с присъстващите на срещата опита си в организацията на катехизаторската работа и грижата за хората с физически увреждания. Най-често децата питат: „Защо е дадено страданието?”, Откъде идва страданието?”, „Какъв е смисълът на живота?”

Как се преодолява болката от гледката на физически увредени хора ли? Скръбта  изчезва, когато започнеш да помагаш – отговори тя. Благодарение на Тайнствата много от децата с тежки болести са все още живи. „Стигнах до извода, че не трябва да се интересувам от диагнозите, цялата си надежда възлагам на Бога. Укрепени от Тайнствата децата стават по-весели, по-жизнерадостни, живеят втори живот. Някои от тях пътуват заедно с родителите си с часове, за да стигнат до неделното училище, но идват, защото са намерили при нас своето семейство”.

В Смоленска епархия се организира обучение на студентки по специалността „Сестри на милосърдието”, по примера на св. преподобномъченица Велика княгиня Елисавета Фьодоровна. Помнят се думите на убитата през 1918 г. подвижница: „Наш дълг е да служим и да сеем... Не е нужно да броим колко души сме спасили, на колко хора сме помогнали. Трябва да се издигнем от скръбната земя до Рая и да се радваме заедно с Ангелите за една спасена душа, за една чаша студена вода, подадена в име Господне”.

Г-жа Хохлова е за трети път в България. Сподели, че у нас се чувства много хармонично. „Срещнах чудесни хора у вас, ще разказвам как се работи в България. Видях как например във Варна, при храм „Св. Николай Чудотворец” православни младежи, ръководени от о. Василий Шаган, извършват завидна милосърдна дейност: помагат на бездомници, съдействат за закупуване на дом на многодетни семейства. Ще кажа на хората в Смоленск: „Ние тук сме безделници. Да видите в България как се работи, там те правят повече от нас!” При вас всичко е напред, в бъдещето. Вие сте подвижници, при нас условията бяха по-добри, беше положена основата. Много бих искала да ви помогна.”

В края на срещата д-р Десислава Пулиева, директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации към храм „Св. св. Кирил и Методий” и главен редактор на Патриаршеския сайт, припомни, че на 15 юли Св. Синод взе решение да възроди дейността на своя Културно-просветен отдел, с оглед голямата потребност на българския народ от православна духовна просвета. Планира се в Синодален катехизически център систематично да се квалифицират катехизатори и преподаватели по Религия за цяла България. Обучението ще се провежда в големите ставропигиални манастири. Надеждата е повече честни и безкористни хора да искат да се включат и да имат желанието непрекъснато да се развиват, тъй като децата имат много високи очаквания към учителите, вкл. и към учителите по религия.

Общо беше мнението, че е важно е децата да се запознат с Божия закон и когато видят какво съкровище е това Православието, сами да пожелаят да се въцърковят.

 

 

 IMG_53101 Всемирното Православие - „ДА СЕ ИЗДИГНЕМ ОТ СКРЪБНАТА ЗЕМЯ ДО РАЯ”

 

 IMG_53201 Всемирното Православие - „ДА СЕ ИЗДИГНЕМ ОТ СКРЪБНАТА ЗЕМЯ ДО РАЯ”

 

 

IMG_53161 Всемирното Православие - „ДА СЕ ИЗДИГНЕМ ОТ СКРЪБНАТА ЗЕМЯ ДО РАЯ”

 

 IMG_53251 Всемирното Православие - „ДА СЕ ИЗДИГНЕМ ОТ СКРЪБНАТА ЗЕМЯ ДО РАЯ”