indexTop_02 Всемирното Православие - В ПЛОВДИВ ПРИКЛЮЧИ МЕЖДУНАРОДНА БОГОСЛОВСКА КОНФЕРЕНЦИЯ

Автор: Теодора Георгиева

 

В Пловдив приключи Богословска научна конференция с международно участие.

В продължение на 2 дни, а именно от 19 до 21. 10. 2010 г. преподаватели, научни работници и студенти представиха свои изследвания в различните области на богословието, историята, архитектурата и изкуството. Близо 60 души взеха участие в инициативата на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Темата на конференцията беше “Християнство, църква и култура през вековете”.

 

Лекторите бяха разделени в  4 секции. В първата секция бяха представени научните разработки в областта на Българската Православна Църква – традиции и влияния. Във втората – Християнската архитектура и развитието на средновековният град. Най – голям интерес сред студентите предизвика секция номер три. Научните разработки там бяха свързани с  Църквата и нравственото възпитание. Сред дискутираните теми в тази област бяха “Българската Православна Църква и грижите за религиозното образование на подрастващите – духовно нравствени аспекти”, “Религиозното възпитание и кадровият проблем”, “Изобличение или предупреждение. Презвитер Козма към монасите”. Участниците в конференцията трябваше да представят докладите си за християнско изкуство в последната секция. Отец Захари Дечев – преподавател в Пловдивския университет - представи своята презентация – изследване, свързана с религиозните елементи в педагогиката и игровия подход в методиката на учебната дисциплина “Религия”.

Преди  официалното закриване  на конференцията домакините отчетоха резултатите от нея. Скромна по своите цели – така определи научния форум проф. Димитър Киров, преподавател по богословие в Пловдивския университет. Той сподели още, че темата на конференцията е стара, но винаги актуална. Проф. Киров благодари на всички участници и сподели, че са показали изключително уважение към Християнството и Църквата. Богословът пожела успех на учените, преподавателите и студентите.

От своя страна ръководителят на катедра  “Обща история и археология” във висшето учебно заведение доц. Иван Джамбов обеща, че научните разработки на участниците ще бъдат издадени в специален сборник.

В програмата на конференцията бе предвидена и изложба иконопис на  курсистите от  ателието по иконография към Пловдивска митрополия. Темата на изложбата бе “Християнско изкуство” и се проведе в двора на църквата “Св. Петка”.

Международният научен форум приключи с екскурзия на участниците до Кукленският манастир “ Св. Козма и Дамян”.

Първата Богословска конференция се проведе под патронажа на Негово Високо Преосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Събитието бе организирано от Университетския център за християнско изкуство и култура “Св. Ап. Ерм”, Пловдивския университет, Пловдивска митрополия, Академията за музикално,танцово и изобразително изкуство и Съюза на учените в България – Пловдив.