На 29 май в Рилската света обител тържествено бе закрита организираната от Св. Синод на БПЦ Национална конференция „Съвременната катехизация в Българската православна църква”.

DSC_0041 Всемирното Православие - ЗАВЪРШИ КАТЕХИЗАТОРСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ В РИЛСКИЯ МАНАСТИРВ манастирския храм, посветен на Пресвета Богородица, бе отслужена тържествена архиерейска света Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, в съслужение с Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумен на светата обител, както и много свещенослужители, пратеници да участват в катехизаторската конференция.

Молитвено участие в светата Евхаристия взе и Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий.

 

Молитвените песнопения огласиха братята на светата обител.

 

С благословението на игумена на манастира благодатна проповед произнесе архимандрит Антим, протосингел на Видинския митрополит.

След светата Литургия митрополит Дометиан благослови честното храмово възпълнение и призова всички, поучени от светото писание за Слепия, да отваряме очите си, и телесните и духовните, за да зрее в нас любовта Божия.

Спазвайки строго подготвената програма, след тържествения заключителен обяд, от архиереите и заседаващите в катехизаторската конференция бе разгледан текст за призив към всечестния клир и православните християни в Българската православна църква, който да бъде разпространен.

Предложеният текст бе единодушно приет след малки корекции.

Приемането на призива бе заключителният акт на Първата национална катехизаторска конференция „Съвременната катехизация в Българската православна църква”, която бе закрита тържествено от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан. Той поздрави всички, благодари им за всеотдайното участие и ги призова да не униват, защото Църквата ни винаги е подкрепяла и съдействала, като самата тя винаги е целяла и това е бил нейният приоритет - катехизирането, просвещението и духовното възкресяване на нашия български народ.

След като всички се поклониха пред безценните мощи на св. Йоан Рилски, участниците отпътуваха за своите епархии, зарадвани и облагодатени от ползотворната работа, която всички се надяват с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Светия Синод, да даде добри плодове за полза на светата ни родна Православна църква.

В дворите на св. Йоан Рилски, Видинският митрополит се срещна с ученици-абитуриенти от СОУ "Св. Кирил и Методий", гр. Брегово, които бяха на поклонение в светата обител, за да попросят от свети Йоан закрила и благодатна подкрепа в житейския си път.

 

 Снимките от конференцията можете да разгледате тук