Свещеническа конференция

На 21 февруари (вторник) в салона на Софийската света митрополия се проведе първата за новата 2012 г. редовна свещеническа конференция. Предстоятели на столични храмове и председатели на църковни настоятелства от Софийска духовна околия се събраха, за да се запознаят с програмата за предстоящите съборни великопостни богослужения, както и да се внесе яснота по въпроси, свързани с административно-стопанската дейност на Църквата.

След като църковното събрание бе открито със съборно изпълнение на тропара на Петдесeтница, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, приветства Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, свещенослужителите и им преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

На конференцията бяха поставени въпроси, свързани с църковните имоти и документацията им, като епископът припомни, че до края на 2012 г. могат да бъдат извадени нотариални актове. Свещенството постави въпроси, свързани с новите актове за смърт (в новите формуляри не се упоменава причина за смъртта) и кръщелните свидетелства. Поставен бе въпросът за собствеността на околохрамовото пространство и за незаконното му присвояване от страна на общините. Повдигнат бе и въпросът за завършването на храма в гробищния парк на Бакърена фабрика и трудността за паркирането на автомобили при храмовете.

Архиереят представи сумата на събраните средства от софийските храмове и благодари за отзивчивостта на духовниците, които станаха съпричастни към трагедията в хасковското село Бисер. Той отбеляза и голямото количество вещи и храни, които са събрани и уточни, че митрополията лично е предала събраното.

Софийският викарий огласи богослужебната програма за великопостния период, като разясни и избора на храмовете, в които ще се състоят съборните богослужения. Той призова да се изготви своевременно списък на духовниците (и техните автомобили), които желаят да посрещнат Благодатния огън на Летище „София”.

След като бе определен периодът за провеждане на следващата среща в салона на Софийската св. митрополия (след Неделя Православна), конференцията бе закрита.

 

Източник: http://bg-patriarshia.bg