102054.p.jpg?0 Всемирното Православие - КИРИЛО-МЕТОДИЕВИТЕ ЧЕТЕНИЯ В ИТАЛИЯ ЗАПОЧНАХА С ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 1150-ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ От 4 до 9 февруари в Руския център за наука и култура в Рим се провеждат Кирило-Методиеви четения – първото международно мероприятие от обширната програма, свързана с историческата 1150-годишина от създаването на славянската писменост, съобщава ИТАР-ТАСС.

Научно-образователният семинар е организиран по инициатива на Флорентинския университет, с подкрепата на Държавния университет „Ломоносов” и италианското представителство на Россътрудничество. Участват специалисти от Института по славянознание към Руската академия на науките, хуманитарните катедри на водещи руски университети, както и видни италиански слависти.

 

Лекциите по история и развитие на славянските езици и славянската филология, както и връзката на езика с руската култура, представляват интерес за много студенти, изучаващи руски език и литература, преподаватели от местни ВУЗ и учени слависти.

Катедрата по русистика във Флорентинския университет има повече от 60-годишна история и се смята за една от водещите в Италия. Отбелязва се, че през настоящата година в нея се учат рекорден брой студенти – повече от 140, което показва растящия интерес към руския език и култура.

По време на четенията са изнесени доклади и са проведени майсторски класове по тематични блокове, като „Древноруската певческа традиция”, „Типология и история на литургичните текстове” и „Думата в текста: семантика и прагматика”.

Отбелязването на 1150-годишнината от създаването на славянската писменост неслучайно започва именно в Рим, защото в един от централните римски храмове — „Санта-Мария Маджоре” през 867 г. за първи път е била отслужена литургия на църковнославянски език, когато в Рим идват св. равноапостолни братя Кирил и Методий и се обръщат към Римския папа с молба да разреши богослужението на славянски език. Освен това св. Кирил, просветителят на славяните, е погребан в криптата на един от римските католически храмове – „Св. Климент”. Всяка година в деня, когато се чества паметта на равноапостолните братя, в него се отслужва православна св. литургия.