SvNikolaiVelimirovich Всемирното Православие - ПИСМО ДО ЕДНА МАЙКА ЗА ИЗБИРАНЕТО НА ДЪЩЕРЯ Ѝ ЗА КРАЛИЦА НА КРАСОТАТА (2)С безумна радост ми съобщавате, че Вашата дъщеря е избрана за кралица на красотата, и сякаш очаквате моите поздравления. Срам ме е дори и да пиша за това, и вместо поздравления Ви изказвам дълбокото си съболезнование.

 

В нашите сръбски села за красотата се говореше шепнешком, а за характера – на глас. Това произлизаше от дълбокото народно съзнание, че красотата е нещо преходно и независещо от човека, а характерът е постоянен и зависи от волята на човека.

Избирането на кралица на красотата е възраждане на обичай от древните латински народи. Всъщност, това не е нищо друго освен изкусно прикрита търговия с бели роби. Известна ли Ви е съдбата на такива красавици? Тя е страшна! Нецърковни бракове, извънбрачни деца горките деца! – сензационни бракоразводни процеси, самоубийства. Ето я пътеката, по която най-често вървят кралиците на красотата! Нима и Вашата дъщеря… По-добре щеше да бъде да ѝ дадете да прочете за героичната смърт на нейния баща на планината Цер, отколкото да я въвеждате в този панаирен и опасен спектакъл.

Кой може да гарантира, че Вашата радост няма да се обърне в скоро време в дълбока печал и срам, такъв срам, от който ще криете лицето си на дневна светлина. А съседите злорадо ще се надсмиват над Вас, и това още повече ще терзае сърцето Ви.

От всички изкушения, които човек трябва да преодолее, красотата е едно от най-силните. Светите великомъченици Екатерина и Варвара, Анастасия и Параскева и много други са го преодолели, защото са познали другата красота, тази, която е по-скъпа от физическата. Ще може ли обаче да го преодолее Вашата дъщеря, която не притежава духовно зрение, която доброволно е отишла на това тържище? Силният Господ да ѝ е на помощ!

Но красотата, както и богатството, и дори повече, отколкото богатството, води към надменност, а надменността е престол, от който неминуемо човек се срива в адската бездна! На този, който е отишъл далече по дяволския път, ще му е трудно да се върне назад.

Какво да Ви посъветвам? Омъжете дъщеря си колкото може по-скоро; колкото по-скромен е женихът, толкова по-добре; дайте я за жена на някой пекар или сладкар (разбира се, ако благочестивият човек не се страхува да поеме върху себе си такава отговорност). Само в такъв случай ще можете да се надявате на законни внуци и Божие благословение.

Със Своята сила Творецът може да запази човека от падение на хлъзгавия път, по който той по незнание или по немощ върви. Да помогне Той и на Вас, и на тези, които обичате по-силно от всички на света – Вашите деца!