1. foto-3-blagoslovenie-detey Всемирното Православие - КАК ДА НАУЧИМ ДЕЦАТА ДА НИ СЛУШАТ (2)„Добрата дума сто врати отваря“ (От ласки у людей бывают совсем иные глазки").

  Преподобни Амвросий Оптински

  2. Не притискай децата си. Това, което искаш да им кажеш, го кажи в молитвата. Децата не чуват с ушите си. Само когато дойде Божествената благодат и ги просвети, те слушат това, което искаме да им кажем. Когато искаш да кажеш нещо на децата си, кажи го на св. Богородица, и тя всичко ще устрои.


  Тази твоя молитва ще бъде като духовна ласка, която прегръща и привлича децата. Понякога ние ги галим, а те се съпротивляват, докато на духовната ласка никога не се противят.

  Преподобни Порфирий Кавсокаливит

  3. „Повече говорете на Бога за вашите деца, отколкото на децата за Бога“.

  Душата на младия човек жадува за свобода, затова той трудно приема различни съвети. Вместо постоянно да му давате съвети и да го порицавате за всяка дреболия, възложете това на Христос, св. Богородица и светиите и ги молете да го вразумят“.

  С децата се отнасяйте като с жребчета, ту стягайки, ти отпускайки юздата. Когато кончето започне да рита, ще отслабим юздата, без да я пускаме, тъй като иначе то ще я разкъса. А когато е спокойно, тогава ще го дръпнем за юздата и ще го поведем където искаме“.

  Старецът Епифаний

  4. Относно вашето дете, за което ми пишете, смятам, че суровото отношение към него ще го направи още по-лошо. Разговаряйте с него за доброто и с добро, и после не упражнявайте натиск, а му показвайте колко се огорчавате, че върви по такъв път. Нека да говорят делата и само делата, защото нито радостта остава незабелязана, нито скръбта. Изпълнявайте вашите задължения, като го съветвате, а после доверете детето си на Бога“.

  „Мисля, че трудът ви ще бъде по-резултатен, ако е съпроводен с молитва. Когато страдате от безчинствата на детето и го притискате, резултат няма да има, понеже детето е възбудено от плътта и нападенията на лукавия, на когото плаща данък…“.

  Старайте се, доколкото можете, да не отблъсквате детето от себе си, както вече казах, за да не скъса кашишката и да не избяга от семейството, защото след това може да се окаже, че то не иска да се върне поради наранено его, и вие напълно ще го загубите…“.

  Молете се, и аз ще се моля, и благият Бог ще помогне и на вашето дете, и на всички деца в нашия свят.“

  Преподобни Паисий Светогорец

  5. „Дълг на родителите е да вразумяват децата – това е и вашият дълг. От какво да се боите? Изречените с любов думи никога не дразнят. Командите не принасят никакъв плод. Трябва да се молите ден и нощ, за да бъдат децата ви благословени от Господ и да избягват опасностите. Бог е милостив! Той има много начини да предпазва, за които и на ум няма да ни дойде. Бог всичко урежда. Той е мъдър, всеблаг и всемогъщ Господар. Ние сме част от Неговото царство. От какво тогава да униваме? Той няма да позволи да бъдат предадени на обиди Неговите люде. Трябва да се погрижим само за едно – как да не Го оскърбим и как Той да не ни заличи измежду Своите“.

  Св. Теофан Затворник

  „Да няма всеки път наказване... По-често – убеждаване… Това е по-меко и по-надеждно. Непрекъснатата строгост е жестока и безрадостна. Снизхождения, разбира се, не трябва да се допускат, но и строгостта е необходимо да се разтваря в топлината на любовта…“.

  Св. Теофан Затворник