13121828280808403649_b_64457638889 Всемирното Православие - СВЕТИТЕ ОТЦИ ЗА ВЕЛИКИЯ ПОСТ И ПРАВИЛНОТО МУ РАЗБИРАНЕ"Не пренебрегвайте Четиридесетницата, тя е подражание на Христовия живот.” (Св. Игнатий Богоносец).

Произведенията на светите отци (Патернистичната литература) са неизчерпаем извор на духовна мъдрост. От вниманието на Божиите угодници не е убягнало и това важно деяние - Великият пост.

Предлагаме на нашите читатели – за поука и подкрепа, няколко избрани мисли от светите отци за значението и смисъла на Великия пост, както и за правилното му провеждане.

+++

Православните християни трябва да постят през цялата Четиридесетница, защото в нея се съдържат чинът и уставът на Господнето общество. (Свещеномъченик Игнатий Богоносец)

+++

„Ако душата ти е облечена в дрехата на алчността и сребролюбието, то отмахни вретището, отложи всякакви светски дела и се облечи в светлата дреха на целомъдрието. Призовавам те към това, още преди да е дошъл Иисус, нашият духовен Жених, и да види дрехата ти - имаш достатъчно време, даден ти е 40-дневен срок за покаяние.” (Св. Кирил Йерусалимски)

+++

Пренебрегвай по всякакъв начин благата на земния живот. Това, от което се отказваш, е нищожно в сравнение с онова, което Господ ще ти даде; остави днешното, вярвай в бъдещото. Колко време прахоса в суетата на светския живот, нима и през Светата Четиридесетница не ще се въздържиш заради спасението на своята душа? ” (Св. Кирил Йерусалимски)

+++

„Господ освети за нас поста чрез Своята Четиридесетница: Той я сътвори за нашето спасение не само с думи, но и с примера си.” (Св. Амвросий Медиолански)

+++

„Пророк Илия, след четиридесетдневен пост, стана достоен да угаси продължителната и ужасна суша с дъждовна роса и да утоли изгарящата жажда на земята с изобилни небесни води. Трябва да знаем, че това е извършено за наше назидание, щото и ние, пребивавайки в пост, през Светата Четиридесетница да се удостоим с кръстителната вода на духовния дъжд, така че този дъжд да слезе свише и върху нашата земя, отдавна вече изсъхнала, и да ороси продължителната суша на некръстените с росата на душеспасителната баня. Защото този, които не се освежава с благодатта на Кръщението, е като изсъхнал и търпи зноя и душегубния огън“. (Св. Амвросий Медиолански)

+++

„Дните на Четиридесетницата са сегашният живот, така както дните на Пасха предизобраязват вечното блаженство. По време на поста сме съкрушени, а на Пасха се изпълваме с радост, точно както в земния живот трябва да се каем, за да може в бъдещия живот да достигнем вечно блаженство.” (Блажени Августин)

+++

„Всеки човек през земния си живот трябва да дава милостиня, да въздиша и пролива сълзи за греховете си. Но ако за тези деяния често ни пречат съблазните на света, то в краен случай, поне в дните на поста да изпълним сърцата си със сладостта на Божия закон.” (Блажени Августин)

+++

„Нерадивият, който с нищо не се е подсигурил навреме, цяла година ще търпи глад; така и този, който сега пренебрегва поста, четенето на Светото Писание и молитвата, не ще успее да събере за душата си духовна пшеница и небесно питие и ще търпи вечна жажда и тежка мъка.” (Блажени Августин)

+++

„Колкото повече са дните на поста, толкова по-добро е лечението; колкото по-продължително е попрището на въздържанието, толкова по-цялостно е придобиването на спасение.” (Блажени Августин)

+++

„Четиридесетдневният пост не е човешко изобретение, а Божия воля, това е нещо тайнствено и недостъпно за разбиране.” (Св. Петър Хризолог)

+++

„В закона е написано, Бог е заповядал на синовете Израилеви да дават всяка година десятък от всичко, което са придобили, и спазвайки закона, те имали благословение във всичките си дела. Знаейки това, светите апостоли са установи да отделяме десятък от дните на живота си, който да посвещаваме на Бога, за да получим и ние по такъв начин благословение за нашите дела и ежегодно да се очистваме от греховете, извършени през годината. Разсъждавайки така, те осветили за нас седемте седмици на Четиридесетницата.” (Преподобни авва Доротей)

+++

Евангелието ни показва необходимостта да съблюдаваме поста по примера на Спасителя, който е престоял четиридесет дни в пустинята, постейки (вж.: Мат. 4: 1–3). На въпроса на Своите ученици за изцелението на бесноватото момче, Иисус отговорил: „А този род не излиза, освен с молитва и пост”. В Евангелието има указание и за спазването на пост в сряда и петък: „Но ще дойдат дни, когато ще им отнемат младоженеца, и тогава, през онези дни, ще постят” (Мат. 9: 15).” (Св. Теофан Затворник)  

+++

„Апостол Павел е посочил нетленния венец, и за всеки, който иска да се удостои с него, е предписал да умъртвява желанията на плътта и да изморява с труд тялото. Никакво друго средство или начин не е посочил. В този живот – смиряване на тялото, а там – нетленен венец. Ако искаш последното – заеми се с първото”. (Св. Теофан Затворник)

+++

„Който не разпъва плътта си, той не живее в Христа, не е християнин. Целият живот трябва да преминава в смиряване и омаломощаване на плътта. Иначе веднага попадаш при негодните, а после и тяхната участ ще споделиш: „негодния раб хвърлете във външната тъмница, там ще бъде плач и скърцане със зъби”. И за да не ни сполети такава участ, поради забрава или увлечение в светски дела, Светата Църква ни напомня за това умъртвяване на плътта всяка седмица – в сряда и петък, а през всеки годишен сезон – с продължителни пости”. (Св. Теофан Затворник)

+++

„Постенето по Бога означава следното: не лукавствай в живота си, а служи на Бога с чисто сърце, спазвай Неговите заповеди, живей по Неговите правила и не допускай в сърцето си никаква злобна похот. Вярвай в Бога, имай страх Божий и ще се удържиш от всяка лоша постъпка. Спазвайки това, ти ще извършиш велик, угоден Богу пост и ще живееш с Бога.” (Пастир Ерм)

+++

„Излишеството от храна превръща тялото в свръхнатоварен кораб, който при най-слабото морско вълнение се отправя към дъното.”(Авва Леонтий)

+++

„Никога няма да може да придобие съвършена чистота онзи, който се надява да я постигне само с телесен пост, и ако не разбере, че въздържанието е нужно, за да може след смиряване на плътта с пост по-лесно да встъпи в битка с другите страсти.” (Авва Серапион)

+++

„Молитвата е безсилна, когато не е съпътствана от пост, а постът е безплоден, ако от него не се породи молитва.” (Преподобни Марк Подвижник)

+++

„Постът изключва злопаметността. А тези, които трупат в паметта си огорчения и спомени за стореното им зло, въпреки че видимо се молят и постят, приличат на хора, които пълнят с вода пробита бъчва.” (Преподобни Ефрем Сирин)

+++

„Какво прави постът? Лекува болестите, премахва болестните секрети, прогонва демоните, унищожава лукавите помисли, прави сърцето чисто. Ако някой е силно нападан от нечист дух, то нека знае, че спасението е в Божиите слова: „А този род не излиза, освен с молитва и пост“. (Св. Атанасий Велики)

+++

„Пазете се да не приравните поста с обикновено въздържане от храна. Този, който се въздържа от храна, а се държи неподобаващо, прилича на дявола, който макар и нищо да не яде, така и не престава да греши.” (Св. Василий Велики)

+++

„Въздържането от храна само по себе си е недостатъчно, за да стане постът угоден, необходимо е и съответстващо поведение, т.е. и разговорите, и общуването, и сближаването трябва да е с хора, от които да можеш да се поучиш, така че въздържанието от храна да бъде допълнение към подвижничеството.” (Св. Василий Велики)

+++

„Ако е нареден пост, гледай да не го пренебрегваш. Дори гладът ежедневно да те подстрекава да се отклониш от него, побеждавайки те с невъздържание, ти обаче по-добре подготвяй себе си за небесната наслада.” (Св. Амвросий Медиолански)

+++

„Ние не постим все едно че оказваме едва ли не някакво благодеяние на пострадалия заради нас Господ, а за да усвоим (да изповядаме) за наше спасение страданието на Господа, което Той е благоволил да претърпи заради нас. По такъв начин постът ни ще бъде благоприятен Богу. (Св. Епифаний Кипърски)

+++

„Постещият преди всичко трябва да обуздава гнева си, да се приучва към кротост и снизходителност, да има съкрушено сърце, да прогонва нечистите пожелания, представяйки си неугасващия огън и нелицеприятния съд, да бъде над дребнавите сметки, да дава милостиня с щедрост, прогонвайки от душата си всяка злоба към ближния.” (Св. Йоан Златоуст)

+++

„Постещият трябва да бъде спокоен, тих, кротък, смирен, твърд, презиращ славата на настоящия живот. Постещият човек трябва с голямо усърдие да се моли и да пази изповеданието на вярата си в Бога. Ето в това се състои истинският пост.” (Св. Йоан Златоуст)

+++

„Ти постиш? Нахрани гладните, утоли жадните, посети болните, не забравяй затворниците. Утеши скърбящите и плачещите; бъди милосърден, кротък, добър, смирен, тих, дълготърпелив, беззлобен, благоговеен, истинен, благочестив, за да приеме Бог твоя пост и щедро да те дари с плодовете на покаянието.” (Св. Йоан Златоуст)


 

 

Подготви послушник Никита (Попов)

1 април 2016 г.