53694.p Всемирното Православие - ТАМАСИЙСКИЯТ И ОРИНИЙСКИ МИТРОПОЛИТ ИСАЙЯ СРАВНИ ЖИВОТА НА ПРАВОСЛАВНИТЕ КИПЪРЦИ С ПОДВИГА НА НОВОМЪЧЕНИЦИТЕ  Православните кипърски гърци, живеещи в северната част на Кипър и принудени да скриват вероизповеданието си, станаха истински герои на днешното време, - заяви пред кореспондента на руския „Църковен вестник” Тамасийският и Оринийски митрополит Исайя, който посети Москва в рамките на руско-гръцката възпоменателна акция „От Рождество до Възкресение”.

Тамасийският и Оринийски митрополит Исайя

 

„Това са истински съвременни герои, мнозина от тях познавам лично. Не мога да говоря за тях толкова подробно, както бих искал, защото не искам да им навредя. Мнозина от тях се страхуват за живота си, не могат да говорят свободно за това как живеят под окупация. Просто ние можем да се молим за всички тях”, - отбеляза владиката.

Той сравни живота на православните в Северен Кипър с подвига на новомъчениците в Гърция, Кипър, Мала Азия и Понт, пострадали за Христа през годините на османското владичество.

Благодарение на подвига на новомъчениците аз сега имам възможност да изповядам вярата си и да общувам със събратята си на гръцки език. Техният пример вдъхна мъжество в по-голяма част от кипърския народ и за много столетия само малка част от него се е поддала на натиска и е приела исляма и турските обичаи”, - заключи Тамасийският и Оринийски митрополит Исайя.

След нахлуването на турските войски през юли 1974 г. остров Кипър се оказа разделен на Северен, контролиран от кипърските турци, и Южен, контролиран от кипърските гърци. Турската република в Северен Кипър официално не се признава от държавите членки на ООН, освен от Турция.

По информация, приведена от представители на Кипърската православна църква на международната конференция „Свободата на вероизповеданието: проблемът дискриминация и преследване на християните”, която се проведе в Москва от 30 ноември до 1 декември 2011 г., преди турската окупация в Северен Кипър са живели повече от 170 000 християни, което представлява 70 % от населението на тези територии. Вече след окупацията в Северен Кипър останали около 20 000 християни. Поради политиката, провеждана там от властите, броят им се съкратил до 456 души. На разрушение и осквернение са подхвърлени православни гробища, храмове и манастири: от 520 църковни сгради 25 са превърнати в джамии, много – в складови и стопански помещения, музеи, ресторанти,  25 са напълно разрушени, 229 се намират в запустение.

Кипър, 3 февруари 2012 г.