zxyMNT_5bcef35398f811_49405959-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - ПИРЕЙСКИЯТ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ: „ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ НЯМА ПРАВО ДА ПРЕРАЗГЛЕЖДА ДЕЛОТО НА ФИЛАРЕТ“Решенията на който и да е Патриаршески Синод могат да бъдат обжалвани само на Вселенски събор, отбеляза Пирейският митрополит Серафим.

Вселенската Патриаршия няма право еднолично да снема анатемата от Филарет. Това мнение изказа йерархът на Еладската православна църква, Пирейският митрополит Серафим в статия за Romfea, извадки от която цитира електронният портал Седмица.ru.

 

Митрополит Серафим смята, че правото на Фенер да отменя решението за запрещение по отношение на Филарет заслужава специален критичен анализ от позициите на каноничното право.

В статията си йерархът пише, че от историята е известен случаят, когато Римският папа Зосима, имайки предвид правила 3, 4 и 5 на Сардикийския събор, се опитал да обоснове своето право да бъде висш съдия на Църквите в Северна Африка и възстановил в правата му презвитер Апиарий от гр. Сика, отлъчен от епископ Урбан. Африканските архиереи решително отхвърлили претенциите на папа Зосима, което се потвърдило в постановленията на Картагенския събор.

Неразделената Църква признала, че 3, 4 и 5 правило на Сардикийския събор, на които разчитал папа Зосима, давали на Римския папа правото на съд само над подчинените му епископи. По такъв начин, Църквата отхвърлила претенциите на папите на право на висш всецърковен арбитраж“ – се казва в статията.

Митрополит Серафим отбелязва, че в Православната Църква, въз основа на 9 и 17 правило на IV Вселенски събор, обжалването не подлежи на решение от съда на „съвършения“ събор, свикан съгласно 28 правило на светите Апостоли и 4 правило на Антиохийския събор (т.е. общия Събор на архиереите начело с Екзарха или „домашния“, т.е. поместния (б.пр.) Патриарх).

Решението на който и да е свят Патриаршески Синод, т.е. „съвършения Събор“ не може да бъде оттеглено (за което говорят и Валсамон, и Фотий в Номоканона”) – подчертава гръцкият йерарх. – То може да бъде обжалвано само пред Вселенски събор. На правило 9 от IV Вселенски събор се позовава и преп. Никодим Светогорец (Вселенският патриарх не може да действа в диоцезите и областите на другите Патриарси“). Заслужава да се отбележи също, че Ефеският митрополит Исаак казвал на император Михаил Палеолог, че властта на Вселенския патриарх не се разпростира върху Източните Патриаршии“.

Митрополит Серафим идва до извода, че „канонично право да преразгледа делото на монах Филарет Денисенко, разгледано на съвършения Патриаршески събор на Московската Патриаршия, има само Вселенски събор, още повече, че в писмото си до Московския патриарх Алексий II, № 1203 от 29.08.1999 г., почтеният Вселенски патриарх се съгласява с това решение“.

 

На снимката: Пирейският митрополит Серафим

 Oще по темата тук и в нашата рубрика тук.