2a Всемирното Православие - НА ПРАЗНИКА ДОСТОЙНО ЕСТЬ В БУХОВО

На 11 юни, когато е празникът Достойно есть, в гр. Бухово дойдоха хора от близо и далеч, за да се помолят пред едноименната чудотворна икона, която повече от десет години върши чудеса на вярата. Този път радостта от празника Достойно есть съвпадна с Възкресната радост. Пасхалните песни, звучащи 40 дни след Възкресение Христово - периода, известен като Светлата 40-ца, се редуваха с песенна възхвала на Божията Майка.

 

Светата Литургия оглави предстоятелят на храма „Св. Николай Чудотворец” в гр. Бухово – отец Георги Спасов. С него съслужиха неговият събрат о. Захари, както и прот. Иоан Куков – предстоятел на Ротондата „Св. Георги Победоносец” в София, и о. Иван от Елин Пелин.

В словото си за празника о. Захари припомни накратко разказа за чудото на св. архангел Гавриил, написал с пръст върху каменната плоча, като върху мек восък, текста на непознатата дотогава песен „Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице…” Иконата на Божията Майка, пред която станало чудото, преди това се наричала Милваща, а след посещението на архангела – Достойно есть.

Този икона е най-голямата светиня на Атон. Рисувана е от апостол и евангелист Лука. Чудотворен препис от нея идва в Бухово преди повече от десетилетие с молитвите и усилията на буховските енориаши семейство Емил и Снежа Михови.

Майката Божия, която се изкачи по лествицата на смирението до Небесното царство на своя Син Господ Иисус Христос, чува молитвите и болките на всички, дошли при нея с вяра, доверие и любов. Св. Богородица безпрепятствено възнася тези молби до Божия престол. Тя е била жив човек, с жива вяра в Бога, но развивайки многото си добродетели, е станала връх на старозаветната праведност и съвършенство, символ на кротост, смирение и чистота – връх трудно достъпен за човешките представи.

Отец Захари подчерта, че ние сме в Църквата, за да участваме в най-важния диалог между Бога и човека. Не сме в Църквата, за да я променяме, но за да променим самите себе си.

Предстоятелят о. Георги Спасов каза, че в Бухово още се помни голямото литийно шествие, начело с викарния Знеполски епископ Николай - сега Пловдивски митрополит, и румънския викарен епископ Амвросий - днес Гюргевски митрополит, много духовници и море от народ, с което чудотворната икона Достойно ест е донесена в храма „Св. Николай”. Оттогава всеки петъчен ден от 16 часа пред нея се чете акатист.

След края на службата някои от християните, подготвени с пост и изповед, пристъпиха към св. Причастие. На всички беше раздадено петохлебие и други приноси, посветени на св. Богородица – великата и неуморна Застъпница за хората пред Бога.4a Всемирното Православие - НА ПРАЗНИКА ДОСТОЙНО ЕСТЬ В БУХОВООсвещаване на петоглебието и хлебните приноси


5a Всемирното Православие - НА ПРАЗНИКА ДОСТОЙНО ЕСТЬ В БУХОВОМолитва пред чудотворната икона


3 Всемирното Православие - НА ПРАЗНИКА ДОСТОЙНО ЕСТЬ В БУХОВО
Застъпница усърдна си ти, Майко на Господа Бога
7a Всемирното Православие - НА ПРАЗНИКА ДОСТОЙНО ЕСТЬ В БУХОВОПевците на клира8a Всемирното Православие - НА ПРАЗНИКА ДОСТОЙНО ЕСТЬ В БУХОВО
Великият вход


10 Всемирното Православие - НА ПРАЗНИКА ДОСТОЙНО ЕСТЬ В БУХОВО
Народът в храма


9 Всемирното Православие - НА ПРАЗНИКА ДОСТОЙНО ЕСТЬ В БУХОВОПроповед6a Всемирното Православие - НА ПРАЗНИКА ДОСТОЙНО ЕСТЬ В БУХОВО
Иконата на Възкресение Христово

11 Всемирното Православие - НА ПРАЗНИКА ДОСТОЙНО ЕСТЬ В БУХОВОДарителят Емил Михов с внучката Елица

1a Всемирното Православие - НА ПРАЗНИКА ДОСТОЙНО ЕСТЬ В БУХОВО
Над входа на храма