3 Всемирното Православие - В ДОМА НА КИНОТО: СИЛНА ПРЕМИЕРА НА ПРАВОСЛАВНИЯ ФИЛМ  „ДОСТОЙНО ЕСТЬ В БУХОВО” Иконата Достойно есть в храма "Св. Николай Чудотворец", гр. Бухово

На 15 юни при пълна зала в знаковия Дом на киното в София се състоя първата премиера на православен документален филм. В „Достойно есть в Бухово” по увлекателен начин, въз основа на лаконичен, силен сценарий, майсторска операторска работа и прецизна режисура се разказва за това, как се заражда и реализира идеята в гр. Бухово да дойде чудотворният препис на иконата „Достойно есть” от Света Гора, Атон, и какви последствия има това за живота на хиляди хора.

 

От първо лице, чрез непосредствения, откровен монолог на дарителя Емил Михов, са проследени перипетиите по осъществяването на идеята и как идването на светинята преобръща живота на благочестивото му семейство, а градът от западащ става притегателен център за поклонници от цяла България и чужбина. Филм за промяната в сърцата на хората от един град, за промяната дори на въздуха в него, за пробуждането на духовността, за чудото на вярата.

Лентата „Достойно есть в Бухово” е снимана в продължение на три години от творчески екип в състав: Зорница Гюрова, Мирослав Гайдошик и Ваня Иванова. Музикалното оформление е на отец Георги Спасов, текстът чете Жоро Неделчев. 

Във филма са уловени няколко ярки образи: на дарителя Емил, на отец Георги - председател на храма в Бухово, на жената, която в продължение на седем години се грижи за иконата и става свидетел на чудесни изцеления дори от най-страшни болести, на майката и трогателния й разказ за нейния измолен от св. Богородица син. Техните индивидуални истории са умело преплетени на фона на петъчния акатист пред иконата Достойно есть.

 

Като алегория присъства и образът на бълващото отровни пушеци чудовище - металургичния комбинат Кремиковци, което след идването на иконата бавно издъхва. Бухово – някога част от софийската Мала Света Гора, известен с лековития си въздух – отново става добро място за живеене. Планира се в центъра му да бъде издигнат нов храм, който да носи името на иконата на Божията Майка – Достойно есть.

Чудотворното копие на иконата, която, по думите на дарителя Емил Михов, е най-близо до българското сърце и до българската история, идва от Градината на света Богородица – Света Гора, Атон. Освещаването й трае 12 часа в присъствието на 47 монаси в руския манастир „Св. Пантелеймон”. Камерата е уловила невероятни кадри от атмосферата на Атон и светогорския дух.

След финалните надписи на филма следва неочаквано продължение: вълнуващи кадри от Солун, където на 13 октомври миналата, 2012 година, по случай 100-годишнината от освобождаването на града от османско иго, солуняни и много гости посрещат оригинала на иконата Достойно есть. Всички те подемат, като пееща човешка река, дивната песен, която някога самият архангел Гавриил написал с пръста си върху каменна плоча:

Достойно е, наистина да те облажаваме, Богородице, присноблажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог. По-почитана от херувимите, и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, тебе, истинската Богородица, величаем.

 

 


1 Всемирното Православие - В ДОМА НА КИНОТО: СИЛНА ПРЕМИЕРА НА ПРАВОСЛАВНИЯ ФИЛМ  „ДОСТОЙНО ЕСТЬ В БУХОВО”


 

 

 

 

 

 

 

 

Отляво надясно прави: о. Георги Спасов, кметът на гр. Бухово г-жа Детелина Чобанова, дарителите семейство Емил и Снежа Михови, о. Иван от храм "Св. Йоан Кръстител" в жк Обеля;  отляво надясно долу: създателите на филма: Зорница Гюрова, Ваня Иванова и Мирослав Гайдошик

 

 

 

2 Всемирното Православие - В ДОМА НА КИНОТО: СИЛНА ПРЕМИЕРА НА ПРАВОСЛАВНИЯ ФИЛМ  „ДОСТОЙНО ЕСТЬ В БУХОВО”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отец Георги Спасов поздравява творческия екип: Зорница Гюрова, Мирослав Гайдошик и Ваня Иванова

 

 

3 Всемирното Православие - В ДОМА НА КИНОТО: СИЛНА ПРЕМИЕРА НА ПРАВОСЛАВНИЯ ФИЛМ  „ДОСТОЙНО ЕСТЬ В БУХОВО”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Във фойето след премиерата звучи „Многая лета”