DSCN2214 Всемирното Православие - ВРЪЧЕНИ БЯХА НАГРАДИТЕ В КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА”    Едно вълнуващо духовно тържество в Смолян отново показа защо са нужни предизвикателствата към детската душа. Защо, прегърнати, децата трябва да бъдат поканени да се вглеждат в живота  си, да оценяват добродетелите и те самите да благотворят. За поредна година Младежкият православен център „Чисти сърца” към Катедрален храм „Свети Висарион Смоленски” в Смолян обяви конкурс за творчество „Чудото на Коледа” и най-добрите рисунки, стихове и есета бяха публикувани в Коледния брой на вестник „Чисти сърца”.

 Наградените  от страната получиха грамотите и подаръчетата си по пощата, а за децата от Смолян и общината  бе организирано тържество, в което участваха 100 деца. От две учебни заведения – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Момчиловци и ОУ „Стою Шишков” с. Търън, присъстваха по-големи групи заедно с директорите, защото и тяхното творческо представяне  бе солидно.

      Тази година  конкурсът бе подкрепен от електронния сайт „Всемирното православие” и това бе обявено сред присъстващите, защото е от значение за децата и самите родители да знаят, че доброто дело се подкрепя и е нужно да благодарим.

      В надпреварата участваха 97 творби на автори-деца  от 5 до 16-годишни от цялата страна, но развълнуваните са много-много повече. Първо – в подготовката за конкурса, а след това – в радостта от резултатите. Всички деца, които изпратиха творби за участие в конкурса, получиха грамоти, за да имат спомен от едно прекрасно състезание, което не ги противопоставя. „Чудото на Коледа” е конкурс, който се старае да извика най-милите чувства у децата към Спасителя на света, към тази уникална личност Иисус Христос, която неизменно носим в себе си, независимо дали напълно разбираме това. В твърде прагматичното и грубо време, в което живее, един светъл пример озарява в най-трудния ни и критичен момент нашата посока, нашия живот. Дарява ни радост, която не може да се сравнява с никаква придобита материална ценност. И най-важното е, че децата разбират това. Не го разбираме ние, възрастните, които се стараем да се запасим с повече имане.

 

 DSCN2099 Всемирното Православие - ВРЪЧЕНИ БЯХА НАГРАДИТЕ В КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА”     

      На тържеството от името на „Чисти сърца” Надежда Митева връчи грамотите и подаръците на децата, а архиерейският наместник архимандрит Висарион поздрави всички и пожела Божието благословение да бъде над всички нас. Учителките по вероучение  Николина Жекина и Радка Георгиева бяха подготвили програма с много поучителни стихове, гатанки, награди, кратко филмче за Вярата, Надеждата, Любовта и Мира. Не е имало досега случай Ленито от групата по вероучение да цитира стихотворението на Дора Габе „Божията Майка” и публиката да не затаи дъх, а някои и да не се просълзят. Още с първия куплет: „Кой кого не слуша,/ кой кого обижда,/ Божията майка/ от небето вижда…” Ако някой удари сираче… Ако някой се надсмее… Децата разбират как е правилно да живеем, но пораствайки, попадат в нашата груба възрастна среда без да имат достатъчно устои. Затова са нужни формации, които да изграждат добродетели у тях, да ги обединяват в добротворство и обич,  да ги правят силни и убедени защо е нужно да вярваме и да носим Бог и Божията Майка в сърцето си.

 

СЪБИТИЕТО ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ОБЕКТИВА: 

 

 DSCN2112 Всемирното Православие - ВРЪЧЕНИ БЯХА НАГРАДИТЕ В КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА”

 

 DSCN2089 Всемирното Православие - ВРЪЧЕНИ БЯХА НАГРАДИТЕ В КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА”

 

 DSCN2117 Всемирното Православие - ВРЪЧЕНИ БЯХА НАГРАДИТЕ В КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА”

 

 DSCN2142 Всемирното Православие - ВРЪЧЕНИ БЯХА НАГРАДИТЕ В КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА”

 

 DSCN2143 Всемирното Православие - ВРЪЧЕНИ БЯХА НАГРАДИТЕ В КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА”

 

 DSCN2164 Всемирното Православие - ВРЪЧЕНИ БЯХА НАГРАДИТЕ В КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА”

 DSCN2165 Всемирното Православие - ВРЪЧЕНИ БЯХА НАГРАДИТЕ В КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА”

 

 

 DSCN2166 Всемирното Православие - ВРЪЧЕНИ БЯХА НАГРАДИТЕ В КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА”

 

 DSCN2174 Всемирното Православие - ВРЪЧЕНИ БЯХА НАГРАДИТЕ В КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА”

 

 DSCN2183 Всемирното Православие - ВРЪЧЕНИ БЯХА НАГРАДИТЕ В КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА”

 

 DSCN2209 Всемирното Православие - ВРЪЧЕНИ БЯХА НАГРАДИТЕ В КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА”

 

 DSCN2150 Всемирното Православие - ВРЪЧЕНИ БЯХА НАГРАДИТЕ В КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА”

 

 DSCN2155 Всемирното Православие - ВРЪЧЕНИ БЯХА НАГРАДИТЕ В КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА”