Нусетно измина цяла година. Отново е декември и отново сме в очакване на най-светлия празник – Коледа. Този ден е вълшебен, кара те да забравиш неволите и те потапя в ангелската песен на зимата.

У дома приготовленията за Коледа започват седмица по-рано. Мама почиства и украсява къщата. Поставяме елхата, весели ангелчета надничат от стените. Гирлянди, камбанки, звездички лъскат по прозорците. Аз и моята сестричка пишем писмо до Дядо Коледа.

На Бъдни вечер – деня преди Коледа, мама приготвя постни ястия. Печем питка с късмети, сваряваме тиква и какви ли не още вкусни ястия. Вечерта трапезата е отрупана с гозби, пускаме си коледни песни, прабаба ми прекадява къщата с тамян за прогонване на злото и за здраве на всички нас. С нетърпение очакваме дядо да разчупи питката и да видим на кого се пада късмета. С песни и закачки неусетно настъпва 12 часа. Аз и сестричката ми тичаме в хола и търсим подаръците, които Дядо Коледа е оставил под елхата. Ах, каква радост настава, когато видим, че желанията ни са се сбъднали. Кандилцето свети, у дома е топло и уютно, ние заспиваме сладък сън.

- Честита Коледа! – събуждат ни мама и тате.

И … отново е празник, вълшебен празник за цялото човечество. Вкъщи отново се носи приятният аромат на вкусни ястия. Посрещаме гости, веселим се. Лицата на всички са засмени, а в сърцата ни има доброта.

 Коледа е светъл ден, ден в който е необходимо да пречистим душите си, да отправим молитва към Бога и си пожелаем много здраве, късмет и щастливи дни.