ДА ПОДКРЕПИМ ОТЕЦ ИВАН ОТ НОВИ ХАН В БЛАГОДНАТА МУ МИСИЯ

На вниманието

на Главния редактор 

на вестник "Галерия"

Кристина Патрашкова

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

Право на отговор

от Йеромонах Йоан

от храм "Света Троица", с. Нови хан

и настоятел на Дома за сираци

"Св. Николай" към храм "Света Троица" 

в с. Нови хан

 

 

Госпожо главен редактор,

във връзка с публикация във вашия вестник "Галерия", в бр.1(65), от дата 6-12.1.2011 г, под заглавие "Отец Иван от Нови хан - сводник на проститутки", с автор Милен Зафиров, желая да се възползвам от правото на отговор, който по всички журналистически правила и критерии трябва да бъде публикуван на същото място и в същия обем, като материала срещу който възразявам. 

 

Считам публикуваната във вашия вестник статия, под заглавие "Отец Иван от Нови хан - сводник на проститутки", за клеветническа, манипулативна и не отговаряща на истината. На близо две страници авторът на материала си е позволил да публикува абсолютно невярна информация, с недопустими от етична гледна точка квалификации и категорично неверни факти, източник, на които, както авторът твърди, са жители от с. Нови хан, пожелали да останат анонимни.

Не оспорвам решението ви да използвате информацията на анонимни източници, но считам за крайно непрофесионално публикуването на едностранна информация, без да бъде потърсена гледната точка на човека, срещу когото се изнасят факти и обвинения. 

 

Но да вървим по ред.

Още в самото начало на статията, става ясно, че вие сте гледали филма на режисьора Джеки Стоев, направен за мен и децата от сиропиталището. Още в началото обяснявате, че пожелалите анонимност ваши източници, правят разкритията, за да се чуе и "другата гледна точка", защото, цитирам: "до момента се показва само едната страна на монетата". Ако сте гледали внимателно филма "Отец Иван и неговите деца" със сигурност сте видяли, че освен едната гледна точка - за мен и децата, авторите на сценария,няколко пъти във филма, показаха мнението и на хората, които не са съгласни Домът за деца към храма, в който служа, да бъде в тяхното село. Освен това, ще ви напомня, че гледната точка на несъгласните многократно е била отразявана и в телевизионни репортажи от Нови хан. 

 

Очевидно, авторът на материала, който съобщава,цитирам:"Организирахме свое разследване, като се срещнахме с потърпевшите...." и по-надолу: "Още с влизането ни местните хора ни упътват до манастира "Св. Троица" и разположения в непосредствена близост до него Дом за сираци "Св. Николай.....""по никакъв начин не е стигнал до Дома и храма, защото в противен случай щеше да е наясно, че сградата на сиропиталището и църквата се намират в един и същи двор, а не в близост. И още една, поредната, неточност - в Дома, към този момент, живеят не 180, както пише авторът, а 130 души.

 

Като пълна манипулация и дезинформация определям твърдението на автора, цитирам: "Проучването показва, че той взема помощи от държавата на стойност 5 800 лева на калпак за година. Това прави общо над 1 милион лева годишно......"

Твърдя категорично, че Домът за сираци в село Нови хан не получава нито лев държавна издръжка и съществуването му е възможно единствено и само от даренията и помощите /може би единствения верен факт, написан в цялата статия!/, които получаваме от хората от цяла България, съпричастни към делото и каузата, на които съм посветил живота си ,в обет пред Бога!

 

По повод твърдението, че, цитирам: "...домът не плаща никакви пари за ток и вода.", искам да кажа, че много пъти сме имали затруднения с навременното плащане, но при първа възможност коректо съм погасявал дължимите суми. По този повод са правени специални кампании за събиране на средствата, необходими за плащане на задължанията. Пак благодарение и единствено с помощта на хората, които ни подкрепят, както и благодарение на милостта и спомоществувателството на ръководители на фирми от цялата страна.

 

Що се отнася до твърдението, цитирам: "Наше проучване разкри, че държавният глава и отец Иван са в много близки отношения и постоянно поддържат контакт. Двамата се познават още от годините,когато заедно сътрудничат на бившата държавна сигурност....." ще кажа само, че това е абсолютно невярна и отново подвеждаща информация, чиято цел очевидно знае само авторът на публикацията. Първата ми среща с Президента на България беше по повод награждаването ми за Човек на годината, през 2004-та година и никога преди това аз не съм се познавал с него. Помощта и съдействието, които имаме от президентската институция са същите, които през годините сме получавали и от други държавни институции и представители на държавната власт.

 

Не ми се иска, но се налага, да коментирам и следващото категорично невярно твърдение на автора на статията, че, цитирам: "...отец Иван е уличен в измами и лежи няколко години в затвора". Да, лежал съм в затвора, но не за измами, а заради твърдостта ми да отдам живота си в служба на Бога и никакви мъчения и лишения, на които бях подлаган, не сломиха тази моя Вяра и убеденост.

 

Повече от потресаващо е твърдението на автора, че, цитирам: "...всеки месец за манастира пристигали и помощи от Холандия- облекло, играчки, кухненски пособия. Всички тези вещи отивали директно на битака в София и се разпродавали....". Всеки, който е прекрачил прага на Дома, особено журналисти и хора от институциите, пожелали да се запознаят с условията, при които живеят хората в приюта, са виждали с очите си битовите ни възможности и знаят, че нуждите ни от кухненско обзавеждане са големи и че всяко техническо съоръжение е добре дошло, защото с увеличаването на броя на хората в Дома обслужването става все по-трудно. 

 

"Научихме, че в дома не се перат, а просто изхвърлят мръсните дрехи на боклука и обличат следващата партида", пише авторът на статията. Това твърдение дори не желая да го коментирам, защото то е очевидно доказателство, че вашият колега не е прекрачвал двора на Дома и твърдението му е повече от безумно. Що се отнася до "информацията", че задният двор на църквата е превърнат в сметище,ще кажа само, че това е поредната инсинуация от страна на журналиста. А снимката, която е публикувана ясно показва, че е правена извън оградата на манастира и че не отговаря на написаните твърдения.

 

Понеже вървим по ред на написаното в статията, едва сега стигам до най-сериозните лъжи, клевети и обиди по мой адрес, написани в материала.

 

За цитатите, които ще маркирам по-долу, ви уведомявам, че ще потърся най-строга съдебна отговорност от автора на статията. 

За завеждане на дело и търсене на съдебна отговорност и защитаване на личното достойнство са готови и много от жените, които гледат децата си в изградения от мен приют и аз ще ги подкрепя в това тяхно решение с всички мои сили и възможности. 

 

Лично аз, приемам за клевета,набеждаване и обида твърденията:

"...повечето от жените, подслонени в манастира, се занимават с проституция. Оказва се, че отец Иван е същински сутеньор и постоянно припечелва от мургавите си чада. Местните хора разказват как всяка вечер на зазоряване огромен бус пристига пред портите на дома и вътре се качват по няколко от жените. Говори се, че те работят по магистралите и Околовръстното шосе на София, но точният им район все още не е засечен"

 

 и още:

 

"Неотдавна едно момиче в дома се е осмелило да подаде жалба в полицията, че е насилвано да проституира. Жалбата е оставена без последствия. Въпреки това на няколко пъти се налага полицията да идва до манастира след кървави бани. Отецът си позволявал да пребива жестоко някои от жените и момичетата. С тези му деяния местните органи на реда са отлично запознати, но го прикриват....."

 

Спирам до тук с цитатите от публикацията във вашия вестник.

Както сами разбирате, последните твърдения вашият журналист  Милен Зафиров, който впрочем не фигурира в официалниално публикувата от вас информация за редколегията на вестника, ще трябва да доказва в съдебната зала.

Може би точно там, ще успее да допълни фактологията от "разследването" си и ще покаже пред съдебния състав поне снимки на мистериозния бус, който "всяка вечер на зазоряване" спира пред Дома. Факт, който може безспорно да бъде доказан, ако е истина, разбира се. Пак в съдебната зала се надявам да чуя доказателствата за това, че аз съм побойник и сутеньор, припечелващ от "мургавите си чеда" . Тук, квалификацията по раса, за живеещите в Дома, е достатъчен повод за сезиране и на Комисията по дискриминация. По този повед е редно да направя и още едно уточнение.

Твърдо бях решен да сезирам Националния съвет по журналистическа етика, но се оказа, че в."Галерия" не е подписал Етичния кодекс на българските медии /http://www.mediaethics-bg.org/index.php?do=18&lang=bg%2F, в който изрично е казано, че: 

"Точка 2.5.2 - Няма да посочваме расовата,  религиозната,  етническата принадлежност, сексуалната ориентация,  умственото или физическото състояние,  ако тези факти нямат съществено значение за смисъла на информацията.  " 

Допускам, че в съдебната зала журналистът Милен Зафиров ще трябва да докаже и обвиненията си срещу служителите на българската полиция, срещу които има сериозни ,според мен, обвинения в неизпълнение на служебните им задължения.

 

Позволявам си да ви напомня още, че в Етичния кодекс на българските медии, подписи под който са поставили всички уважаващи себе си и своите зрители, читатели и слушатели медии, но не и ръководството на вашия вестник, е записано още: 

1.   ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОСТОВЕРНА ИНФОРМАЦИЯ НА ОБЩЕСТВОТО  

1.1   Точност  

1.1.1  Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма

преднамерено да скриваме или изопачаваме факти.   

1.1.2  Няма да публикуваме информация, за която знаем, че е невярна. 

1.1.3  Няма да подвеждаме обществото и ясно ще посочваме къде са използвани

манипулирани текстове, документи, образи и звуци. 

1.1.4  Ясно ще разграничаваме фактите от коментарите и предположенията. 

1.1.5  В коментарите и анализите ще се стремим да представяме разнообразни

мнения и гледни точки. 

1.1.6  При отразяване на спорове ще се стремим да дадем възможност на

засегнатите страни да изразят своята позиция.  

 

 

Госпожо главен редактор,

искрено се надявам,че написаното от мен писмо, като право на отговор, ще бъде публикувано на страниците на вашия вестник.

Готов съм да се срещна с екип на медията, която ръководите и да отговоря на всички ваши въпроси, останали без отговор след направеното от вашия репортер "разследване".