Св. Максим Изповедник

images?q=tbn:ANd9GcStjSUSvm9v4Go2H8Qew5BJx038OlATng0XRqwXVXyhxEU092I1 Всемирното Православие - Св. Максим Изповедник1. Разумното направляване на помислите и вещите донася целомъдрие, любов и познание, а неразумното - невъздържание, ненавист и незнание.

2. Ти приготви пред мене трапеза и т. н. Трапеза означава тук дейна добродетел, защото тя е приготвена от Иисуса Христа срещу нападащите ни. Елей, който помазва ума, означава съзерцанието на тварите. Чашата Божия е познанието на Бога. Неговата милост е Неговото Слово и Бог: защото Той чрез Своето въчовечаване жъне след нас през всички дни, докато не достигне всички, които ще се спасят както Павел. Дом означава царството, в което ще се вселят светиите. Много дни е вечният живот (Пс. 22:5, 6).

images?q=tbn:ANd9GcTT1H08JBLvaK4zCQECb0w8kRPbmvQ9sV8auQGl-jnEXLZKFmhfUw Всемирното Православие - Св. Максим Изповедник

1. Искрено любещият Бога се моли без да се разсейва, както и молещият се без никак да се разсейва, искрено обича Бога. Но този, чийто ум е закован към каквото и да е земно, не може да се моли без да се разсейва. И тъй, този, чийто ум е привързан към нещо земно, не люби Бога.

2. Умът, който дълго мисли за нещо материално, разбира се, че се пристрастява към него, а именно - това е или пожелание, или тъга, или гняв, или злопаметство и ако не счете тази вещ за нещо, но може да се освободи от тази страст.

maksim_izpovednik Всемирното Православие - Св. Максим Изповедник

Предисловие: Изпращам ти, честний отче Елпидие, това слово за подвижническия живот и словото за любовта, съответно равно по брой на четирите Евангелия - четиристотин глави - което, може би, ни най-малко не съответствува на твоето очакване, но не и по-долу от нашите сили. Впрочем, нека твоята святост знае, че и това не е плод на моя ум, но след като прочетох писанията на светите отци и събрах оттам това, което спира вниманието на ума върху моя предмет, и във вид на изречения или глави вмествайки в малкото много, за по-лесно запомняне и мислено обхващане, - изпращам на твое преподобие, като те моля да го четеш с благоразположение, търсейки само ползата и не обръщайки внимание на липсата на красноречие, да се молиш за моето недостойнство, чуждо на всякакъв духовен плод.

maksim_izpovednik Всемирното Православие - Св. Максим Изповедник

 Братя и сестри!

 През първите три века от своето съществуване Църквата Христова била подложена на гонения и преследвания от външни врагове: държавната власт, езическите философи и цялото езическо общество. Колкото и тежки да били гоненията, по-опасни за църковното единство и за запазване чистотата на Христовото учение се оказали вътрешните врагове  ересите, отстъпленията от утвърдените истини на вярата. Понякога на страната на еретиците заставала държавната власт и защитниците на православието били подлагани на преследвания и изтезания.

На 21 януари честваме паметта на такъв един защитник на чистотата на вярата  преподобни Максим Изповедник. Той бил роден в Константинопол около 580 г. Този знаменит църковен труженик бил най-могъщият философски ум на Изтока в своето време, дълбок познавач на философията на Платон, Аристотел и неоплатониците. Неговата изключителна слава в църковната история се дължи на неуморната му и енергична борба против монотелитската ерес, която признавала в Иисус Христос само една воля  божествената.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре