Св. Ефрем Сирин

9k= Всемирното Православие - Св. Ефрем СиринМилосърдният Бог дава, каквото просим от Него, не само защото Му се молим, но преди всичко по Своите щедрости, защото ни е сътворил.
Надминаващото всичко величие Божие ни подари Своя Син, Който заради нас се яви в света, без ние да сме молили за това, и се принесе в жертва за нашето спасение.

167096.p.jpg?0 Всемирното Православие - Св. Ефрем СиринОт името на всички вярващи св. Ефрем изповядва най-напред една основна истина, постигана с вяра – истината, че не ние сме господари на своя живот, макар и да ни се струва, че разполагаме със себе си. Друг е, Който ни владее. Това е нашият Творец. Той ни е създал за Себе Си, за да Му служим в светост и правда (Лука 1:75) и да Го прославяме заедно с ангелите.

images?q=tbn:ANd9GcQrszyRGZFRyFc2S_Sy4dJeztdmS3yGHJy4HCMD-ckLH1W39z1K Всемирното Православие - Св. Ефрем СиринВелик беше Адам и стана унизен. Началото му е висока степен на славата; краят му – дълбоко унижение. Началото му е в рая, краят му – в гроба. Създаден е преди Ева, плътта им беше съвършена и неделима. Като образ на бъдещето от него беше взета кост. Тази кост беше Ева и тя скоро стана причина за грехопадения; костта скоро срути стената – Адам. Чрез Ева е изгубена прекрасната и силно желана основа; чрез Мария тази загубена за Адам и Ева слава е възвърната. Ева беше дадена за помощничка на Адам – и му послужи за препъване; беше му дадена, за да сподели с него бремето – и го направи виновен. По-слабата го пороби, подчинената го събори, немощната го съкруши. От ревност не позволи мъжът да опита пръв; пожела да застане по-горе от Адам, да заеме първото място, а на Адам да предостави второто. И Господ изобличи тайната й – понеже тя пожела да пороби мъжа, Господ й каза: Той ще господарува над тебе (Бит. 3: 16). Благият още не беше ги обвинил, когато собствената им воля ги осъди, собствената им съвест ги обвини, собствената им гордост го повали, собственото им пожелание ги погуби. При всичките съкровища господстващата свобода обедня, в рая на сладостите, при мъдростта на ума, се съблазни от красивото дърво.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре