515464fa893a9906dfef53b065a0030e_L Всемирното Православие - ОТЧЕТОХМЕ КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА” И ВРЪЧИХМЕ ГРАМОТИ И НАГРАДИ НА 47 ДЕЦА   В конкурса участваха деца от цялата страна със 179 рисунки и 53 есета и стихотворения. Две журита отличиха 47 деца от 6 до 18-годишни с грамоти за І, ІІ и ІІІ място, подписани от Здравка Баткова - председател на сдружение с нестопанска цел "Св. Висарион Смоленски", и д-р Росица Колева - главен редактор на сайта "Всемирното православие". На победителите от Стара Загора, Карнобат, Пловдив, Варна, Бургас, Казанлък, Карлово, Петрич, Каварна и Хасково грамотите и наградите са изпратени по пощата. А отличените от Смолян и общината бяха поканени на 11 януари на специално тържество за връчване на наградите в ресторант „Кипарис алфа”. По традиция празникът се съчетава с поздрав и почерпка по случай Новата година за децата от Младежкия православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян, които усърдно се трудят в различни секции, развиват благотворителна  дейност и намират смисъл да навлизат в духовните пътечки на нашия труден материален живот.

chudoto_koleda_2 Всемирното Православие - ОТЧЕТОХМЕ КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА” И ВРЪЧИХМЕ ГРАМОТИ И НАГРАДИ НА 47 ДЕЦА   Един конкурс не би трябвало да е притеснителен  повод за състезание, за надпревара кой да мине пръв, особено, ако е сред деца. Той трябва да носи радост от изразяване на мисли и чувства, преживявания по определената тема. Дори да предизвика спонтанно желание за творчество и естетика. В нашия случай – спонтанно вдъхновение от Божия Син, откриване у Него на Този, който винаги може да те закриля, да е до теб. Желание да Му подражаваш, да искаш да заприличаш на Него, поне мъничко. Да Го харесаш изведнъж и завинаги. Да усетиш, че с Рождество Христово нещо се ражда в теб, необяснимо, но силно и светло. Това са успели да постигнат открито някои деца, придържайки се към темата „Рождество Христово и традициите за Коледа в нашите семейства”. Но всички участници в конкурса заслужават похвала и благодарност за това, че са посегнали към четката и химикала и са дали воля на своята чиста детска обич и желание за претворяването й в рисунка, есе или стихотворение, вдъхновени от Рождество Христово и семейните празници по Коледа.

chudoto_koleda_3 Всемирното Православие - ОТЧЕТОХМЕ КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА” И ВРЪЧИХМЕ ГРАМОТИ И НАГРАДИ НА 47 ДЕЦА   Първите места за изобразително изкуство сред най малките печелят 6-годишните Атанас Атанасов и Магдалина Райчева от Бургас. В групата"От 7 до 10 години" -  Татяна Генкова и Виктория Дамянова от Стара Загора и  Александра Стоянова от Карнобат, "От 11 до 14 години" - Анна Първанова от Пловдив на 14 г. и  Диаманди Хаджихристев на 11 г. от Смолян. Наложи се да  дадем повече  първи и втори места поради факта, че  много рисунки получихме, и то хубави. Със специална похвала са наградени четири деца за пана с квилинг техника от Междуучилищния център за труд и техника в гр. Карлово – „Молитва” на Александрина Драгиева - 13 г.,  „Рождество Христово” на Златомира Ублекова – 13 г., „Коледна погача” на Драгостин Милбянов – 12 г., и  „В очакване” на Мария Георгиева – 11 г.  Колективна награда имат учениците от началния курс в Широка лъка - ОУ "Никола Вапцаров", които  изпратиха голям набор от рисувани картички и пожелания към всички деца за 2013 г.

chudoto_koleda_4 Всемирното Православие - ОТЧЕТОХМЕ КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА” И ВРЪЧИХМЕ ГРАМОТИ И НАГРАДИ НА 47 ДЕЦА   Първите награди за литературно творчество печелят:

За стихотворение "От 7 до 10 години" -  Габриела Стефанова на 9 г. от Варна; "От 11 до 14 години" - Светлозара Александрова от Варна на 13 г.;"От 15 до 18 години" - Галина Костова от Стара Загора на 18 г. За есе първите места са на Яница Михалева от Варна на 9 г. в група "От 7 до 10 години" и на Ивелина Златева от Петрич на 12 г. в група "От 11 до 14 години".

Забелязали сме в „Чисти сърца”, че се случват неочаквани въздействащи ефекти, когато се съберем заедно с деца, учители и родители, за да отчетем конкурса и да връчим наградите. И тази година бе същото.

chudoto_koleda_1 Всемирното Православие - ОТЧЕТОХМЕ КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА” И ВРЪЧИХМЕ ГРАМОТИ И НАГРАДИ НА 47 ДЕЦА   Когато Николай Димитров трябваше да излезе пред всички и си получи грамотата за ІІ място за стихотворението си „Чудо”, яви се майка му. Той останал да се грижи за болната си баба. Тя си позволи да разкаже как е дошла идеята му за това стихотворение. Една вечер тай я попитал след като му е паднал успехът, дали тя ще продължава да го обича. Тогава майка му се сетила да го попита защо мисли така, какво смята, че очаква тя от него, защо предполага, че любовта зависи от това дали успява едно дете или не успява. „Оказа се, продължи майката, че моето дете е натоварено с един огромен товар, който подсъзнателно съм му качила на гърба – да успява винаги, за да е доволна мама. Тогава аз реших, че трябва да го разтоваря от това бреме и му казах, че и да греши, и да не успява, каквото и да се случи с него, аз ще продължа да го обичам. Той също трябва да обича себе си. И неговите близки ще го обичат. Заради самия факт, че той е човек, че той е Божие чудо.” На сутринта получила  стихотворението му „Чудо”.  Майката каза на децата: ”Скъпи деца, обръщам се към вас с огромно извинение от страна на възрастните. Ако сме ви натоварили с очаквания, които ви тежат, кажете ни! Ние не знаем, че сме го направили.  Ще се поправим. Винаги ще ви обичаме,  защото сте наши деца и вие сте бъдещето на тази планета. Заедно можем да дадем на планетата това божествено, което носим в себе си.”

chudoto_koleda_6 Всемирното Православие - ОТЧЕТОХМЕ КОНКУРСА „ЧУДОТО НА КОЛЕДА” И ВРЪЧИХМЕ ГРАМОТИ И НАГРАДИ НА 47 ДЕЦА   Всички бяха силно развълнувани. А когато по традиция децата на табло изписват своите послания  за годината, прочетохме: „Ако никой не те обича, знай, че Бог ще те обича ВИНАГИ. /Дори да правиш грехове./”,

„Казвай по-често благодаря”, „Бих искала в България и в целия свят да има  повече добри хора, отколкото лоши.”

Тържеството за връчване на наградите от конкурса „Чудото на Коледа” бе съпроводено с песнопенията на детския хор „Чисти сърца” и рецитал от наградените творби, а 9-годишната Яна прикани всички да се запишат в „Чисти сърца”, както тя го е направила и е щастлива от това.

Благодарност към организаторите на конкурса - Младежкия православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян и сайта „Всемирното православие”, изразиха директорът на ОУ „Стою Шишков” в село Търън Диана Димитрова, зам.-директорът на Второ ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” в Смолян Росица Георгиева, учителката Фанка Гаджалова, както и самите наградени деца и родителите им.