Св. Григорий Богослов

01.25_sv_gr_bogoslov_simonopetra_18v Всемирното Православие - Св. Григорий БогословСв. Григорий Богослов, св. Василий Велики и брат му св. Григорий Нисийски образуват тризвездието на "тримата Кападокийци". Св. Григорий бил майстор на словото и на стихотворната реч.

Сведения за неговия живот ни дават не само писанията на св. Василий Велики и блажени Йероним, но и неговите собствени трудове, особено писмата и автобиографичните му стихове. 

01.30_sv_3svetiteli Всемирното Православие - Св. Григорий Богослов

Св. Трисветители, честват се на 30 януари

В царуването на благоверния и христолюбив цар Алексий Комнин (1081 - 1108 г.), който приел царската власт след Никифор Ботаниат, между най-изкусните в красноречието учители на мъдростта в Константинопол възникнал голям спор за тези трима светители. Едни поставяли Василий Велики по-високо от другите светители, наричайки го най-възвишен вития, тъй като той превъзхождал всички със словото и с делата си, при което виждал и в него мъж, съвсем малко отстъпващ на ангелите, с твърд нрав, не прощаващ лесно съгрешенията и чужд на всичко земно; по-ниско от него поставяли божествения Йоан Златоуст, тъй като имал качества, различни от посочените: той бил предразположен да помилва грешниците и бързо ги допускал към покаяние.

images?q=tbn:ANd9GcTbYY5n22c7uYcctxwz8gZ9Va8jBNGak5FqyXiIH2eyzm1JE57_4Q Всемирното Православие - Св. Григорий БогословКогато наблюдавам усилващата се сега болест на езика, бързо изкласилите мъдреци, произвежданите новобогослови, за които е достатъчно само да поискат, за да станат мъдри, тогава усещам потребност от по-високо любомъдрие, търся заедно с Иеремия пътнишко пристанище (Иер. 9:2) и желая да бъда насаме със себе си. Защото ми се струва, че за мен е най-добре, като затворя сетивата си, като се откъсна от плътта и от света, като не се докосвам без крайна нужда до нищо човешко, беседвайки насаме със себе си и с Бога, да живея над всичко видимо, винаги да нося в себе си божествени образи, чисти, несмесени с долни и измамни впечатления, да бъда и непрестанно да ставам сякаш непомрачено огледало на Бога и на божественото, да придобивам светлина към светлина, по-лъчезарна - към по-неясната, докато не се издигнем до Извора на тамошните озарения и не достигнем до блажения край, когато действителността направи огледалата ненужни.

images?q=tbn:ANd9GcQXRh4OykHDi23ciunaWCpEg85n1CZeOBxfvf8j_gKhEm9uPtz2 Всемирното Православие - Св. Григорий БогословИзпращам ти, дъще моя, този добър подарък: изпращам ти го аз, Григорий; а отеческият съвет е най-добрият.

Не златото, смесено със скъпоценни камъни, служи за украса на жените, Олимпиада. Както не покриваш царския лик с бои – с този харесващ се срам, не поставяй върху образа си друг, гибелен образ. Предостави пурпурночервените, златни, блестящи, изпъстрени одежди на други, които не са украсени със светъл живот. А ти се грижи за целомъдрието - за достойната за удивление за вътрешните очи красота. Добрите нрави са най-добрият цвят на жената, която притежава трайна, неизменяема и достойна за прослава красота.


images?q=tbn:ANd9GcT9uls9j1aDcKFnptM7WTKW0U9XJCvivDI0_MHhWttyea6g4uO- Всемирното Православие - Св. Григорий БогословСине мой, преди всичко живей със страх пред Бога и любов към Бога, защото за всеки разумен и добър човек Бог е начало и край на всеки живот. На второ място оформи характера си така, че да бъде той кротък, смирен, въздържан, твърд, приятен, независим, правдив, мъжествен, мъдър, тактичен, трудолюбив, постоянен и целомъдрен! Ето украшение и за млади, и за стари: да се обогатят не с имоти, а с добри нрави. Добрите нрави - това е твоята собственост, а имотът - това е вещ измамлива, която преминава от ръка в ръка, като сърцето на блудницата.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре