107547.p.jpg?0 Всемирното Православие - В МОСКВА ЗАПОЧНА СЪБИРАНЕТО НА ПОМОЩИ ЗА ПРАВОСЛАВНИ ПАКИСТАНЦИ СЛЕД ПОГРОМ В ХРИСТИЯНСКИ КВАРТАЛ Както съобщава „Русский обозреватель”, православните в Москва са започнали да събират помощи за своите единоверни братя и сестри в пакистанския град Лахор, където преди дни мюсюлмани разориха християнския квартал.

До момента са събрани няколко десетки хиляди рубли. Инициативата е на Православното мисионерско общество „Св. Серапион Кожеозерски”, начело на което е преподавателят в Московската духовна академия дякон Георги Максимов.

 

На страницата си в „Живый журнал” духовникът съобщава, че събраните пари ще бъдат изпратени на пакистанския православен свещеник Йоан Танверу, за да бъдат закупени храни и предмети от първа необходимост за пострадалите.

Както се описва в блога, тълпа от 3000 мюсюлмани нахлула в християнския квартал «Joseph Colony», след като един от местните християни бил обвинен в оскърбление на исляма. В резултат на погрома са изгорени 170 жилища и са избити мнозина християни.

На 11 март в много пакистански градове християните излезли на мирно шествие с осъждане на съботния погром в Лахор и с искане да бъде отменен „законът за богохулството”. В шествието са участвали и православни свещеници.