„Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!”

Коледа се празнува на двадесет и пети декември. В кошарата на бедните пастири в тази свята нощ Христос се е родил. Този празник е дошъл при нас от вечността и топли нашите сърца. Сега всички са по-щастливи семейства. Сбъдват се всички мечти… По Коледа радостта е по-голяма и сърцата ни са изпълнени с любов и топлина. Коледа е светъл празник за дома. Гозбите на баба и мама са много вкусни, а ние с децата постоянно правим украса, на която всички се радват.

 

По Коледа отново оживяват старите обреди и обичаи и изпълват всички с очакване за една щастлива и здрава година. Малки и големи очакват раждането на Млада Бога и вярата, че тогава се сбъдват желанията ни, е много силна. По Коледа хората осъществяват своята връзка между небето и земята, като си спомнят за доброто през изминалата година и си пожелават здраве, берекет, мир и сговор. А обредният хляб е безкръвното жертвоприношение, което хората правят в знак на почит и благодарност. Обредният хляб се украсява с много символи на здравето, сполуката, дома, учението…

Коледа е чуден празник на надеждата и на вярата. Да си пожелаем чудото на Коледа да споходи всеки. Всеки да успее да види онази Витлеемска звезда, която да го води през годината към добро.