Коледа наближава! С моето семейство много обичаме този ден. Един от най-големите и най-очакваните от всички християнски празници!

Празникът на чудесата и вълшебствата. На Доброто и на Вярата! На безкрайната Любов! На Надеждата! Защото Рождество Христово е всичко това: Любов, Вяра, Надежда…

 

И всичко това хората го носят в сърцата си и всяка година на Бъдни вечер се събират най-близките и очакват Коледното чудо: да изгрее онази Витлеемска звезда и църковните камбани да възвестят новото начало – появата на Младенеца.

Различни ястия се слагат на празничната трапеза на Бъдни вечер – почит към хляба и към храната, но най-важното е, че навсякъде има смиреност и обич. Бъдникът, който стопанина е запалил, цяла нощ пръска искри на топлина и святост. Ако се случи да вали и сняг, тогава е същинска приказна красота – навсякъде бяло и чисто! Като невинно детско личице.

Коледари обикалят къщите и благославят със своите песни и наричания за плодородие и здраве. Хората в тази празнична нощ си даряват вълшебни мигове. А от полунощ започват да се поздравяват с радост в очите и душите: „Честито Рождество Христово“!

И аз в навечерието на Коледа искам да поздравя всички: Бъдете благословени! Обичайте се! Правете добро и бъдете добри! Бъдете щастливи с Христовата Вяра, Надежда, Любов!