Св. Лука(Войно-Ясенецки), архиепископ Симферополски

655 Всемирното Православие - Св. Лука(Войно-Ясенецки), архиепископ СимферополскиНа нашия Господ Иисус Христос било угодно да отбележи кончината на Своята пречиста майка в човешка плът като велико събитие в историята на Църквата и дори в историята на света.

Светата Църква почита Успението на Пресвета Богородица с двуседмичен пост, равен по строгост на Великия пост.

Помните дълбоко вълнуващите ни думи на нашия Господ Иисус Христос, висящ на кръста, казани малко преди страшните слова „Свърши се…“: Жено, ето син ти“ (Йоан. 19:26), и, обръщайки поглед към любимия Си ученик св. Йоан: „Ето майка ти“ (Йоан. 19:27).

p1bbbvodl0pso1iuk9eu15gv1e5ta Всемирното Православие - Св. Лука(Войно-Ясенецки), архиепископ СимферополскиВ Евангелието от Лука четем особено дълбоките Христови думи: „… с търпението си спасявайте душите си“ ука. 21:19). О, Господи наш, Господи! Какво говориш Ти? Нима е толкова огромно, толкова безмерно значението на добродетелта търпение, че тя дори може да спаси душите ни?

1_ed9b3e31-70-e1526366619298 Всемирното Православие - Св. Лука(Войно-Ясенецки), архиепископ СимферополскиИ някой си началник Го попита: Учителю благий, какво да сторя, за да наследя живот вечен? А Иисус му рече: защо Ме наричаш благ? Никой не е благ, освен един Бог; знаеш заповедите: не прелюбодействувай, не убивай, не кради, не лъжесвидетелствувай, почитай баща си и майка си. А той рече: всичко това съм опазил от младини.

NE1uZO_5bdb3feab49fb5_94297981-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - Св. Лука(Войно-Ясенецки), архиепископ СимферополскиНа втория етап от конкурса „Великите имена на Русия“ повече от 500 души са гласували летището в гр. Симферопол да носи името на свети Лука Кримски, съобщава официалният сайт на Кримска епархия.

Името на св. Лука е включен в списъка, от който след финално всенародно гласуване ще бъде избрано новото име на аерогарата. Заключителният етап на конкурса ще бъде проведен от 12 до 30 ноември 2018 г.

164677.b.jpg?0 Всемирното Православие - Св. Лука(Войно-Ясенецки), архиепископ СимферополскиФилмът „Светителят хирург“ посветен на св. Лука (Войно-Ясенецки), архиепископ Кримски и Симферополски, ще бъде представен пред софийската публика.  Прожекцията ще се състои на 24 февруари (петък) от 17:30 часа в Руския културно-информационен център на ул. Шипка 34. Вход свободен.

Видеозапис на доклада на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил може да гледаде тук:

 

chudesata_na_sveti_Luka_dnes Всемирното Православие - Св. Лука(Войно-Ясенецки), архиепископ СимферополскиНовата книга на Ловчанска епархия "Бърз помощник - Чудесата на свети Лука днес" ще бъде представена в четвъртък, 17 ноември 2016 г., от 17,00 ч. в зала "Орханиец" на Историческия музей в Ботевград.

Ловчанският митрополит Гавриил ще бъде гост на културната вечер и ще разкаже подробности около новото издание на епархията, което е забележително по своето съдържание, защото помества над 80 съвременни свидетелства за поразителни случаи на изцеления и чудесна намеса на светеца в живота на мнозина гърци и руснаци.

chudesata_na_sveti_Luka_dnes Всемирното Православие - Св. Лука(Войно-Ясенецки), архиепископ СимферополскиЗа първи път на книжния пазар в България излиза книгата "Бърз помощник: Чудесата на свети Лука днес", издание на Ловчанска Епархия. Книгата е превeдeна от гръцки език от Константин Константинов и е съставена от един от най-големите изследователи на живота на свети Лука Войно-Ясенецки - митрополита на Арголидската епархия на Гръцката православна църква Нектарий Андонопулос.


В нея се съдържат над 80 съвременни свидетелства за поразителни случаи на изцеления и чудесна намеса на светеца в живота на мнозина гърци и руснаци.

Изданието е допълнено и с размисли за значението на чудесата в Православната църква на митрополит Йеротей Влахос, стареца Софроний Сахаров и др. Книгата е 205 стр., с красиво оформление (17 х 24 см), плътно следващо гръцкия оригинал, и съдържа цветна икона на светеца, както и над 30 цветни снимки или илюстрации.

 Освен в Ловеч книгата ще бъде представена и в градовете Пловдив и Ботевград, а през настоящата седмица ще бъде разпространена в големите църковни магазини и книжарници на София и други градове на страната.

  Цената на изданието е 12 лв., като може да бъде поръчано и онлайн на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.">Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или тел. 0888 286 937. За църковните книжарници и настоятелства има търговска отстъпка.

 По-долу поместваме предговора на Ловчанския митрополит Гавриил към българското издание на "Бърз помощник: Чудесата на свети Лука днес".

Предговор  към българското издание

"Синко, кога пристъпваш да служиш Господу Богу, приготви душата си за изкушение: оправи сърцето си и бъди твърд, и не се смущавай във време на посещение от Бога; прилепи се към Него и не отстъпвай, та най-накрая да се възвеличиш".  (Сир. 2:1-3)

Несломимост на духа, гениалност на интелекта, свръхчовешко страдание, беззаветна вярност на Христа, жертвена любов, небесна слава – ето основните черти в личността и жизнения подвиг на св. Лука Войно-Ясенецки, Кримски архиепископ, лекар-чудотворец и изповедник на Православието.

По време на земния си път светителят Лука проявил решимост и мъжество на духа, свойствени единствено на великите подвижници на Православната църква. Бидейки блестящ хирург и един от водещите учени в медицината на своето време, великият архиепископ приел духовен сан през 1920 г., във времена за Русия, когато да служиш на Бога и Църквата било равнозначно на мъченичество. Дългите години на изгнания, лагери, разпити и изтезания не успели да пречупят вярата и упованието му в нашия Господ Иисус Христос, но както винаги той неизменно служел на Църквата, а заедно с това продължавал в расо и с кръст на гърдите да чете лекции по топографическа анатомия и оперативна хирургия. В ъгъла на операционната му неизменно висяла икона и никога не започвал операция без молитва.

С времето в светителя започнали да се разкриват в пълнота не само дадените му по рождение таланти на знаменит хирург и професор по медицина, но и свръхестествените дарове на Божията благодат, в това число прозорливост и чудотворство. Още през земния си живот св. Лука лекувал неизлечими болести и със силата на своята молитва, а след смъртта му неговото небесно застъпничество пред Божия престол е извор на неизброими чудеса и изцеления.

Днес светите мощи на светителя Лука почиват нетленни в Свято-Троицката катедрала в Симферопол и по чудесен начин излъчват небесно благоухание. Но славата на великия подвижник се разпростира далеч зад пределите на Русия. По неговите молитви стават многобройни чудеса на изцеления и в Гърция, където светецът е много почитан и обичан. Настоящата книга съдържа голям брой такива свидетелства за поразителни случаи на чудотворна намеса на св. Лука в критични моменти в живота на много гърци. Те са събрани в едно от Арголидския митрополит Нектарий, на когото сърдечно благодарим за разрешението да издадем „Бърз помощник...“ и на български.

Вярваме, че настоящото издание ще послужи за утеха на много сърца и в България, за надежда и радост, за вдъхновение и възхвала към Бога, за изцеление. Защото и в наши дни светителят продължава своята лекарска деятелност, но вече неограничаван от рамките на земната реалност и недостатъчните възможности на медицината. Както свидетелства настоящият сборник, св. Лука се явява край болнични одъри и сред неволи, в операционни зали и сред самите лекарски екипи, сам ръководи или извършва хирургически операции, събужда от кома, вдига от смъртния одър сломени души и тела, често прави ненужни лекарствата и назначените като неотложни хирургически интервенции и накратко: отново лекува, като за всички, които го призовават с горещо желание и молитва, е „бърз помощник“. Защото от Бога е приел дар да възвръща здравето на хората и тази благодат щедро раздава на мнозина.

И днес, както преди, той е толкова нужен: Светителю, отче Лука, моли Бога за нас!

 

+ Ловчански митрополит Гавриил

 

sv luka

Снощи, 22.10.2016 г., частица от мощите на свети Лука Войно-Ясенецки архиепископ Симферополски Чудотворец  бе посрещната в митрополитския храм "Света Марина" в Пловдив. Както вече съобщихме, светите мощи са дар от Негово Светейшество Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил на Пловдивската св. Митрополия и православните българи.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре