239022.p.jpg?0 Всемирното Православие - АРХИЕПИСКОП ЛУКА (ВОЙНО-ЯСЕНЕЦКИ) – СВЕТЕЦЪТ ХИРУРГ (ОБНОВЕНО)Раката с мощите на св. Лука в гр. Симферопол

Архиепископ Лука (Войно-Ясенецки),1877-1961, е светител, изповедник, проповедник, но и лекар, хирург, лектор, автор на научни монографии, човек, отдал се на любовта към Бога и към страдащия ближен.

Неизчислим брой са болните, ранените по време на войната и спасените от него хора, но навярно още по-голям е броят на онези, които чрез неговото служение са се обърнали към вярата и са я съхранили в дни на гонения и изпитания.

На 11 юни 1996 г. архиепископ Лука е канонизиран от Украинската православна църква. През 2000 г. с решение на архиерейския събор на Руската православна църква той е причислен към лика на руските светии. Неговите мощи се съхраняват в Симферополската съборна църква „Света Троица” и всяка година на 11 юни с тях се извършва литийно шествие по улиците на гр. Симферопол.

164675.p.jpg?0 Всемирното Православие - АРХИЕПИСКОП ЛУКА (ВОЙНО-ЯСЕНЕЦКИ) – СВЕТЕЦЪТ ХИРУРГ (ОБНОВЕНО)Както съобщава «Православіє в Україні», на 10 юни след молебена и акатиста на св. Лука в Девическия манастир „Св. Троица”, отслужени от Симферополския и Кримския митрополит Лазар, по установена вече традиция са били осветени медицинските престилки. На 11 юни празничната св. Литургия завършила с литийно шествие с честните мощи на светителя.

„Подвигът на светителя и изповедника Лука (в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки) е за всеки от нас ярко, зримо свидетелство за непреходната актуалност на евангелските слова”, подчертава в речта си митрополит Лазар.

„Именно животът в Бога и с Бога е насищал светителското му сърце през целия негов съзнателен живот, укрепявал го е на пътя на изповедничеството, в затворите и заточенията, в подвижническото време на Великата Отечествена война, на опустошената от богоборчеството и войната Кримска катедра, където светителят просиява като мъдър, кротък и любвеобилен сеяч на Божието Слово. «Хората, сродни по дух на Бога на Любовта, възприемат Светия Дух и неотклонно се усъвършенстват в доброто и любовта...”, - ни назидава великият Христов угодник в безсмъртните си творения.

Именно тази чистосърдечна, свята евангелска любов, жертвеност, откритост на сърцето за всеки страдащ, за „гладните и жадните за правда” (Мат. 5:6) е отличително свойство на душата на видния Кримски архипастир”, - подчертава Кримският архиерей.

119686.p.jpg?0 Всемирното Православие - АРХИЕПИСКОП ЛУКА (ВОЙНО-ЯСЕНЕЦКИ) – СВЕТЕЦЪТ ХИРУРГ (ОБНОВЕНО)Мисли на Красноярския и Кримски светител Лука (Войно-Ясенецки):

„О, как се страхувам да не би дори един от вас да загуби горещата си вяра в Спасителя и за втори път да започне да Го разпъва!”

„Най-важното в живота е винаги да правиш добро. Ако не можеш да сториш за хората голямо добро, постарай се да сториш поне малко добро.”

„О, само да знаеше колко тъп и ограничен е атеизмът, колко живо и реално е общуването с Бога за онези, които го обичат…”

„В служението на Бога е цялата ми радост, целият ми живот, защото моята вяра е дълбока. Но нямам намерение да оставям и лечебната, и научната си дейност”.

Молитва към светителя Лука,

изповедник и архиепископ Красноярския и Кримски

239144.p.jpg?0 Всемирното Православие - АРХИЕПИСКОП ЛУКА (ВОЙНО-ЯСЕНЕЦКИ) – СВЕТЕЦЪТ ХИРУРГ (ОБНОВЕНО)О, всеблажени изповедниче, светителю отче наш Лука, великий угодниче Христов. С умиление прекланяме нашите сърца и коленичейки пред ковчега с честните и многоцелебни твои мощи, като чеда пред отца, всеусърдно те молим: чуй нас грешните и принеси молитвата ни на Милостивия и Човеколюбив Бог, пред Когото ти с радостта на светиите и в ангелски образ предстоиш. Вярваме, че ти ни обичаш със същата любов, с която, пребивавайки тук, на земята, си възлюбил всички ближни.

Изпроси от нашия Бог Иисус Христос да утвърди чедата Си в дух на права вяра и благочестие; на пастирите да даде свята ревност и попечение за спасение на поверените им люде: да пазят правата вяра, да укрепяват във вярата слабите и немощните, незнаещите да наставляват, противниците да изобличават.

На всички ни дай дар, всекиму според нуждите, и всичко що е полезно за временния живот и за вечното спасение.

Запази нашите градове, земята ни да е плодородна, от глад и напаст ни избави. Скърбящите да намерят утеха, болните – изцеление, заблудените да се върнат в пътя на истината, на родителите – благословение, на чедата – възпитание и учение в страх Божи, на немощните и недъгавите – помощ и застъпничество.

Дай на всинца ни твоето архипастирско благословение, та като имаме твоето молитвено ходатайство, да се избавим от козните на лукавия и да избегнем всяка вражда, несъгласия, ереси и разколи.

Наставлявай ни по пътя, водещ в селенията на праведните и моли за нас Всесилния Бог, та във вечния живот да се сподобим заедно с теб непрестанно да славим Единосъщната и Неразделна Троица, Отца и Сина и Светия Дух. Амин.

 

Използвани са информация и снимки от сайта www.pravoslavie.ru, както и откъси от книгата на архиепископ Лука (Войно-Ясенецки) „Дух, душа и тяло”, изд. „Любомъдрие”, редакция и бележки: проф. Климентина Иванова; превод от руски: Добринка Савова-Габровска, София, 2012 г.