sv luka

Снощи, 22.10.2016 г., частица от мощите на свети Лука Войно-Ясенецки архиепископ Симферополски Чудотворец  бе посрещната в митрополитския храм "Света Марина" в Пловдив. Както вече съобщихме, светите мощи са дар от Негово Светейшество Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил на Пловдивската св. Митрополия и православните българи.

Те бяха донесени в България от Негово Преосвещенство Богородския епископ Антоний от Руската православна църква и бяха тържествено посрещнати в София от Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит (виж тук).

В Пловдив светинята бе посрещната с почитание и преклонение от Негово Преосвещенство Пловдивския митрополит Николай, а също и от Великотърновския митрополит Григорий, Сливенски митрополит Йоаникий, Знеполски еп. Арсений, викарий на Пловидивския митрополит, Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, Агатополски епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, Велички епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит, архим. Герасим, гл. секретар на Св. Синод и др.

В тържеството по посрещането, което се превърна в истински и неповторим духовен празник, участваха и множество духовници от Пловдив и епархията, както и стотици православни християни.

За това кой е Св. архиепископ Лука и за неговото пастирско и хуманно дело можете да прочетете в тук.

06

 

001

01

02

004

04 

0004

5

6

07

08

9

10

11

12

15

17

18

20

 

23 

24

25