Православие и инославие

rouz Всемирното Православие - Православие и инославиеВъпрос: Ако демоните се появяват като ангели и казват неща, които ангелите биха казали, тогава как да бъде различено кое е истина?

0тговор: Това е един много добър въпрос. Вие трябва да смирите себе си; трябва да търсите Божията истина, а не „преживяванията“. Разбира се, аз бих ви казал да станете православен християнин и така ще откриете цялата дисциплина на воденето на християнски живот. Това помага, макар и да не ви гарантира, че като православен християнин не може да бъдете измамен.

220px-Building_of_the_Holy_Synod_of_the_Bulgarian_Orthodox_Church Всемирното Православие - Православие и инославиеСлед като разгледа проекто-програма за посещението на папа Франциск с постъпилите промени и след проведено гласуване

Св. Синод единодушно Р Е Ш И:

Да се подготви и изпрати писмо-отговор до Анселмо Гуидо Пекорари, в което да се подчертае, че поканата за гостуването на папа Франциск в България идва от държавните власти, за това е редно основните мероприятия, свързани с посещението, да бъдат съгласувани с държавните институции.

cyrilmeth Всемирното Православие - Православие и инославиеДнес римокатолическите среди на Запад и у нас често спекулират с паметта на равноапостолните славянски просветители св. св. Кирил и Методий. Вероятно те разчитат на това, че повечето читатели не познават историческите факти. Така или иначе римокатолическата пропаганда упорито се мъчи да внушава, че светите братя са били верни последователи на Рим, и че папството има някакви особени заслуги в тяхното дело.

ВЪЗЛЮБЕНИ В ХРИСТА БОГА БРАТЯ И СЕСТРИ,

На 20 май тази година, в навечерието на празника на светите братя Кирил и Методий, просветили славянството в Христа, образователното министерство принуди десетки хиляди български младежи да разсъждават върху „ползите“ за тяхното личностно развитие от така нареченото учение „йога“. От този ден насам Св. Синод, архиереите, а и всеки клирик на Българската православна църква приемаме протестите на православното паство.

1024px-The_Firedancer Всемирното Православие - Православие и инославиеД-р  Стефан Стефанов е преподавател в катедра "Теология" към Факултета по хуманитарни науки при Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”.   През 2007 г.  защитава дисертационен труд на тема: „Социалната мисия на Църквата – настояще, предизвикателства, перспективи”. Автор е на монографичния Ехаристията в катакомбното изкуство - образци, приемственост, литургически аспекти” (2012). На вниманието на читателите на  Всемирното православие, по желание на д-р Стефан Стефанов, поместваме три публикации, посветени на нестинарството,  които развенчават неверните съвременни представи, че това е една национално – българска и уникална традиция. Както блестящо показват изследванията, нестинарството е демонично – окултен феномен, който никак не е безопасен, защото има върху човека  пагубно - паранормално въздействие! 

Други публикации на автора по темата за нестинарството са следните две научни статии: „Нестинарската общност като религиозен феномен и парацърковна структура” и „Нестинарски култови сгради и свещени места – опит за православна визия (в помощ на теренните проучвания на православните краеведи)”.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре